Izvor: Radio 021, 11.Jun.2020, 12:16

Amazon zabranio policiji da koristi njegov softver za prepoznavanje lica

Kompanija Amazon je zabranila policiji, godinu dana, upotrebu njenog softvera za prepoznavanje lica, prenosi AP.

Ovaj gigant poslednji je u nizu kompanija koje su zabranile upotrebu ovakvih sistema, a koji se suočavaju sa kritikama da pogrešno identifikuju ljude sa tamnijom bojom kože.

Aktivisti za zaštitu ljudskih prava i zaposleni u Amazonu su izvršili pritisak na rukovodstvo kompanije da svoju tehnologiju za prepoznavanje lica pod nazivom "Rekognition" prestane >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da prodaje vladinim agencijama zbog toga što bi mogla da bude upotrebljena za narušavanje privatnosti ljudi i targetiranje manjina.

U jučerašnjem postu na blogu, kompanija je istakla da se nada da će Kongres uvesti stroža pravila u pogledu upotrebe ove tehnologije.

Protesti podstaknuti ubistvom Džordža Flojda usmerili su pažnju na rasizam u Sjedinjenim Američkim Državama i na tehnologiju koju policija koristi za praćenje ljudi. Tehnologija za prepoznavanje lica koju policija koristi za identifikovanje osumnjičenih mogla bi da bude zloupotrebljena, upozoravaju njeni kritičari.

Nekoliko gradova u Americi već je zabranilo upotrebu ovih sistema od strane policije i drugih vladinih institucija, a prvi među njima bio je San Francisko koji je to učinio u toku prošle godine.

U utorak je IBM najavio da će se povući iz ovog posla i istakao da postoji zabrinutost da bi softveri za prepoznavanje lica mogli da budu upotrebljeni za masovni nadzor i rasno profilisanje.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.