Izvor: Radio 021, 29.Nov.2020, 20:35

Amazon sklopio ugovor sa poštom Hrvatske - Imaju li potrošači u Srbiji koristi od toga?

Amazon nije došao u Hrvatsku, kako su mnogi mediji najavili, ali jeste sklopio ugovor s tamošnjom Poštom, što će omogućiti bržu i lakšu dostavu njihovih paketa. Mogu li od toga potrošači u Srbiji da imaju korist?

Proizvodi Amazona su stanovnicima Hrvatske dostupni već godinama, ali su se do sada dostavljali iz Amazonovog distributivnog centra u Nemačkoj. Amazon je za hrvatski Zimo potvrdio saradnju, s obzirom na to da se do nedavno o njoj samo spekulisalo, na osnovu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << obaveštenja Hrvatske pošte da su sklopili saradnju s velikim onlajn trgovcem.

"Omogućili smo hrvatskim kupcima da kupuju u evropskim prodavnicama Amazona, a dostavljaćemo im pakete u saradnji sa Hrvatskom poštom. Nastavljamo da se fokusiramo na ono što naši kupci najviše cene - niske cene, veliki izbor i brzu i sigurnu dostavu."

Znači li ovo nešto za Srbiju?

Za taj portal nisu potvrdili da li planiraju da pokrenu Amazon.hr, a nije poznato ni kako bi to moglo da utiče na susedne zemlje, odnosno da li bi takav ugovor mogao da omogući i građanima Srbije da kupuju i na ovom servisu.

Kako objašnjava Zorana Milidrag, predsednica eCommerce Asocijacije Srbije, ugovor takvog tipa bi mogao da omogući bržu i precizniju isporuku ka krajnjim korisnicima.

"Amazon će imati veću kontrolu nad paketima, što je veoma važno za zadovoljstvo kupaca. Kao neko ko se bori za unapređenje e-commerce-a u regionu, veoma mi je važan svaki napredak u toj sferi", navela je Milidrag.

Međutim, ukazuje da ovakav ugovor, koji znači samo da će se svi paketi za Hrvatsku sada slati u distributivni centar u Velikoj Gorici, pa odatle pojedinačnim korisnicima, ne treba mešati s ulaskom ovog poznatog lanca u tu zemlju.

"Ovo je svakako veliki podsticaj i za sve trgovce u Srbiji i Hrvatskoj da unaprede svoje poslovanje jer e-commerce velikom brzinom sklanja barijere i podsticaj za celokupnu logističku infrastrukturu u regionu, jer je ona neophodna za dalji razvoj elektronske trgovine", zaključule Milidrag za Startit.

U principu, ovo ne donosi ništa konkretno ljudima u Srbiji, ali može da ukaže na planove Amazona za širenje u regionu. Kako saznaje "Blic", srpske vlasti rade s organizacijama u ovoj oblasti na dovođenju najvećih svetskih e-trgovaca.

Autor: Startit

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.