Alarmantna količina plastike u kitovima

Izvor: Radio 021, 11.Jun.2017, 07:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alarmantna količina plastike u kitovima

Svetska organizacija za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund for Nature) saopštila je da je njeno novo istraživanje koje uključuje obdukciju kitova iz Sredozemnog mora pokazalo alarmantnu količinu mikroplastike u tim životinjama.

Na Svetski dan okeana i povodom prve UN konferencije o okeanima, koja je u četvrtak održana u Njujorku, WWF je naveo da su otkrili nove dokaze o kontaminaciji plastikom kitova na Mediteranu. Navodi se da je ta svetska organizacija za zaštitu prirode >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << novim istraživanjem pokazala uticaj zagađenja plastikom u severozapadnom delu Sredozemnog mora.

"Stručnjaci WWF analizirali su biopsije skoro 100 morskih sisara (tri vrste kitova) koji žive u utočištu za morske sisare Pelagosu, najvećem zaštićenom području na Mediteranu, između (kontinentalnog dela) Italije, Francuske i ostrva Sardinije", navodi WWF.

Ta organizacija objašnjava da "istraživanje pokazuje visoku kontaminaciju kitova ftalatima".

"Ftalati su jedna od komponenti plastike, a obično se nalaze u ambalaži, zavesama za tuširanje, kablovima, lakovima, lekovima, bojama itd. Nalaze se i u kozmetici, npr. lakovima za nokte ili kosu, kao i u parfemima. Prosečna koncentracija DEHP-a (najtoksičnijeg ftalata) pronađenog u suvom tkivu kitova je 1060 ľg/kg (mikrograma po kilogramu), a smatra se da je ona visoka kad je iznad 300 ľg/kg", ističe se u saopštenju WWF.

Dodaje se da su ftalati toksični za ljude i životinje, sa mogućim štetnim posledicama na plodnost i razvoj fetusa.

"Veruje se da uzrokuju endokrine poremećaje, a neki od njih su klasifikovani kao kancerogeni. Danas se u svetu proizvodi tri miliona tona ftalata na godinu", navodi WWF.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.