Izvor: Luftika.rs, 25.Jan.2022, 18:41

Ako vam je hladno, pogledajte kako se živi na 70 stepeni ispod nule (VIDEO)

Ovih dana drhtimo na nekoliko stepeni ispod nule, kukamo na grejanje, hladno nam je u kući ako nije 25 stepeni…sve nam fali.
Naravno, nismo navikli da nam bude hladno; neprijatno se osećamo i samo bi se zavukli pod ćebe i spavali.
Međutim, nismo ni svesni koliko smo srećni što smo se rodili tu gde jesmo.
Ojmjakon je rusko seoce u republici Saha, na obali reke Indigirke, u kojem živi oko 500 stanovnika.
Selo Ojmjakon u dalekoistočnom delu Sibira važi za najhladnije >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << nastanjeno mesto na planeti – najniža izmerena temperatura tamo je -71,2 °C.
Možete li da zamislite kako u takvoj „ledari“ izgleda svakodnevni život?
Prosečna temperatura u Ojmjakonu zimi pada na -58 stepeni Celzijusa, ali tokom leta temperature mogu dostići i 25-30° Celzijusa.
Vetar duva vrlo retko, a godišnje padne tek nešto više od 200 milimetara kiše.
Kako se selo nalazi blizu severnog pola, i dužina dana i noći tokom godine drastično varira — tokom decembra dan traje samo tri sata, a u junu čak 21 sat.
Uprkos svemu tome, zahvaljujući čistom vazduhu, zdravoj ishrani i čistoj vodi, stanovnici Ojmjakona su poznati po dugovečnosti.
Ali, kako u tim ekstremima izgleda njihov normalan život?
Za početak, nema mobilne telefonije, jer se uređaji smrzavaju u džepovima, a oni koji nemaju ugrejane garaže, automobile ne gase preko noći, jer ujutro ne bi ni mogli da ih upale.
 







View this post on Instagram

















 
A post shared by lewsky (@live_history365day)


Zbog problema sa zaleđenim cevima, kanalizacija nema mnogo smisla, pa se toaleti, uglavnom, smeštaju izvan kuća.
Živa se u termometrima zamrzava, čak i mastilo u olovkama, a kad se vrela voda sipa u šolju i prospe u vazduh, pretvara se u snežni oblak.
Jede se meso, uglavnom.
Stanovništvo Ojmjakona se najvećim delom bavi stočarstvom i ribolovom.
Zbog izuzetno niskih temperatura i činjenice da se zemljište ledi do dubine od čak 1.500 metara, uzgajanje žitarica, voća ili povrća nije moguće, a u ishrani su, shodno tome zastupljeni divlji plodovi lokalnih biljnih vrsta.

Među lokalnim specijalitetima izdvajaju se mlečni proizvodi „hajak“ i „kjorčeh“, koji su slični puteru i sladoledu, kao i najpoznatije ojmjakonsko jelo — „stroganina“ (ostrugana sveže zaleđena riba).
U Ojmjakonu postoji jedna prodavnica, dom kulture i sportski centar, škole i vrtić.
Zanimljivo je da deca idu u školu čak i kad temperatura padne na -50.
Časovi se otkazuju za učenike od prvog do petog razreda samo ako temperatura padne na -52 stepena.
Okolina je bogata nalazištima i rudnicima zlata koji se eksploatišu, kao i izvorima tople vode, a turisti koji zalaze u ove krajeve – uglavnom to čine da bi testirali sopstvene granice.

Izvor: Nova.rs
Jovan Memedović čudom izbegao smrt kada je avantura na Severnom polu pošla po zlu

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.