Izvor: Radio 021, 17.Nov.2018, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akcije NLB banke na Ljubljanskoj i Londonskoj berzi

Akcije slovenačke NLB banke, koja ima banku i u Srbiji, ponuđene su investitorima na Ljubljanskoj i Londonskoj berzi, saopštila je ta banka.

"Prijem akcija NLB-a na berze predstavlja uspešan završetak procesa privatizacije putem javne ponude akcija banke tokom koje je vlasništvo značajno razuđeno, a država Slovenija zadržala kontrolni paket akcija sa udelom od 35 odsto", navodi se u saopštenju NLB banke.

Time je, kako je navedeno, uspešno realizovana >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << prodaja 59,1 odsto akcija NLB-a, uz mogućnost da taj udeo dostigne 65 odsto i donese Sloveniji prihod od 669,5 miliona evra.

"Srce i glava NLB-a ostaju u regionu. Sa izlaskom na berzu i transformacijom NLB-a u javnu kompaniju sa disperzijom vlasništva koje sada čine država, kao najveći vlasnik, i renomirani globalni investitori, imamo kapacitet razvoja u smislu korporativnog upravljanja i slobode poslovanja. Ovo je velika privilegija i velika odgovornost", rekao je predsednik Uprave NLB-a Blaž Brodnjak.

Dodao je prijem akcija NLB na berzu "najvažniji dan u istoriji banke".

Brodnjak je rekao da je posle rehabilitacije NLB, kao i čitav slovenački bankarski sistem, u vrlo dobrom stanju i da je ta banka važna sistemska institucija ne samo u Sloveniji već i na drugim tržištima.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Slovenije Metod Dragonja je kazao da je privatizacijom NLB banke Slovenija ispunila prvi i najvažniji deo obaveza prema Evropskoj komisiji u vezi sa dodelom državne pomoći 2013. godine.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.