Agencija ispituje ima li korupcije pri izboru udžbenika

Izvor: Radio 021, 16.Apr.2016, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agencija ispituje ima li korupcije pri izboru udžbenika

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić izjavila je da u Zakonu o udžbenicima nisu sasvim jasne odredbe o kriterijumima za izbor udžbenika, a da će formirana Radna grupa definisati koji su rizici korupcije u postupku izbora udžbenika.

Ona je ocenila da je ovaj zakon bolji od prethodnog, kao i da je zaključeno da je potrebno formirati ekspertsku Radnu grupu koja će analizirati primenu zakona, definisati koji su rizici korupcije u postupku izbora udžbenika >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i predložiti rešenja koja su primenljiva u Srbiji.

“To znači da treba da pronađemo najbolja rešenja za našu zemlju. U kasnijim fazama, po potrebi će u rad radne grupe biti uključeni i policija i tužilaštvo”, navela je ona i dodala da je sastanak organizovan na inicijativu Agencije za borbu protiv korupcije, koja je procenila da je reč o “stvari od prvorazrednog nacionalnog značaja”.

Nastavnici nisu korumpirani

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković ocenila je da nastavnici ne mogu biti izvor korupcije kada je reč o postupku izbora udžbenika. “Sve dok mislimo da je izvor korupcije nastavnik koji izabere ovu ili onu knjigu, na sporednom smo koloseku. Prvo smo dozvolili da učitelj bira. Da iskoristi svoje znanje i iskustvo u izboru, a onda smo ga, po ko zna koji put ponizili”, kazala je Jankovićeva.

Komentarišući navode da novi Zakon o udžbenicima nije dao očekivani rezultat u sprečavanju zloupotrebe u postupku izbora udžbenika zbog korupcije i podsticanja nastavnika, Jasna Janković je rekla da ne prihvata takve ocene. “Niko mi do sada nije argumentovano pokazao da su bilo koja moja koleginica ili kolega krivi za haos u svetu udžbenika. Postoji osam bukvara za prvi razred! Kako za to može biti kriv onaj ko radi s decom”, upitala je Jankovićeva.

Predsednica USPRS-a ocenila je da je “skandalozno” i to što nedostaju udžbenici i priručnici za oko 900 predmeta za srednje stručne škole. “Izgleda da su udžbenici postali prve žrtve liberalizacije obrazovanja. Tamo gde nema zarade, nema ni udžbenika. Ko još o tome brine? Znam da je najstarija knjiga koja se, kao, koristi u srednjim stručnim školama iz 1970. godine. Treba li ovo komentarisati”, navela je ona.

Predsednica USPRS rekla je da se menjaju i “vlade i ministarstva i ministri, ali konsenzus ostaje, obrazovanje nikome nije prioritet”.

Autor:  Beta

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.