Advokati održali protest u Novom Sadu, veče pre svi dobili anonimne pretnje

Izvor: Luftika.rs, 11.Maj.2022, 18:09

Advokati održali protest u Novom Sadu, veče pre svi dobili anonimne pretnje

Ispred zgrade Osnovnog suda u Novom Sadu danas (11. maj) je održan protestni skup advokata, u organizaciji Advokatske komore Vojvodine (AKV).
Protest je održan povodom serije nerešenih napada na advokate, koje uključuju ubistva, paljenje automobila i bombaške napade na njihove kuće.
Na skupu se okupilo nekoliko stotina advokata, kojima se prvo obratio predsednik AKV Vladimir Beljanski.
On je naglasio da se radi prvenstveno o skupu solidarnosti sa kolegama koji su u prethodnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << periodu bili izloženi napadima i nisu dobili sudski epilog.
– Okupljanjem kod suda se šalje jasna poruka – advokati su deo pravosuđa, bez nas nema zaštite ljudskih prava, pristupa pravdi i nema pravičnih suđenja. Za vladavinu prava advokati su bitni isto kao i sudije i tužioci. Moramo uživati istu zaštitu, isti ugled i isti društveni status.
Da li tražimo zaštitu prava, pišemo presude, optužujemo, zastupamo ili branimo – svejedno je, jer je krajnji cilj pravda – poručio je Beljasnki okupljenima.
Država ima obavezu da štiti advokate On je istakao da u vršenju dužnosti advokati moraju biti nezavisni i zaštićeni od svih negativnih uticaja. Kako je naveo, AKV može da vodi računa o nezavisnosti profesije, a ne da se bavi otkrivanjem počinilaca krivičnih dela i fizičkom zaštitom advokata i njihove imovine, što je obaveza države.
Foto: Luftika – Mi imamo obavezu da radimo u skladu sa Kodeksom profesionalne etike i da kroz rad disciplinskih organa sankcionišemo njegovo kršenje. Da bi ovu obavezu ispunili, disciplinski organi komore moraju imati dodatnu zaštitu države. Paljenje automobila Draganu Konjeviću, disciplinskom sudiji, bacanje bombe na kuću dr Miroslavu Đorđeviću, zameniku disciplinskog tužioca, kao i svi ostali napadi na advokate moraju biti rešeni otkrivanjem i kažnjavanjem počinilaca – poručio je Beljanski.
Kako je naveo, principom o ulozi advokata, koji je usvojen na Kongresu UN u Havani 1990. godine, zahteva se od države da obezbedi da oni svoje profesionalne funkcije mogu obavljati bez zastrašivanja, smetnji, šikaniranja ili neovlašćenog uplitanja.
– To ne znači da država nema samo obavezu da se uzdrži od ometanja advokata, već i pozitivnu obavezu da ih štiti. To se odnosi na naše živote, fizičku bezbednost, našu imovinu ali i pretnje i druge vidove ometanja – rekao je Beljanski.
Napad na advokate sastoji se od nekoliko faza Naveo je da priprema napada na advokata podrazumeva nekoliko ciklusa.
Prvi korak podrazumeva prikupljanja informacija o advokatu, njegovoj porodici, imovini, okruženju i aktivnostima.
Zatim se donosi odluka o vrsti napada, u zavisnosti od procene ranjivosti (reputacija, imovina, zdravlje, kancelarija, zastrašivanje klijenata i dr.). Teren se dalje priprema vređanjem advokata u javnosti i pretnji putem društvenih mreža, na način da se ne može otkriti od koga dolaze.
Zatim sledi ometanje svakodnevnog rada, uz kontrolu i održavanje advokata nespremnim da razumno proceni rizik u kojem se našao. Sve ovo se čini da bi se pravnom zastupniku nanela šteta i spreči pružanje pravne pomoći i povlačenje iz predmeta ili aktivnosti na kojima radi.
Pred današnji skup advokatima upućen niz anonimnih pretnji – Niko nas ne može ubediti da policija i tužilaštvo ne mogu da obezbede dokaze i otkriju ko stoji iza napada na advokate. Sinoć je, pred ovaj skup, upućen anonimni mejl ispred fantomske organizacije, kojim se svim advokatima koji učestvuju na protestu preti snimanjem lica u krupnom kadru, kako bi ostalo zabeleženo ko je učestvovao i da će taj isti snositi posledice. Ova pretnja je upućena svima nama, ali i onima koji su zbog toga odlučili da ne prisustvuju današnjem skupu – istakao je Beljanski.
Ovaj incident je takođe prijavljen Tužilaštvu i policiji, a kako je naveo Beljanski, počinilac se lako može otkriti preko IP adrese, kao i da li je  povezan sa drugim napadima na advokate.
Foto: Luftika – Do svih vas je došao danas čitav niz falsifikovanih poruka, koje navodno potiču od AKV, od mene lično i predsednice Advokatske komore Srbije (AKS), Jasmine Milutinović. One su isključivo usmerene na sprečavanje i ometanje ovog skupa, što je krivično delo koje je prijavljeno policiji. Pretpostavljam da je sve povezano sa napadima koji su prethodno usledili na advokate – poručio je Beljanski.
Sledi sastanak u Ministarstvu pravde Naglasio da su napadi na advokate učestali i brojni, uključujući i nerešena ubistva, paljenja i bacanja bombi, u kojima je istraga zapala u ćorsokak, kao i da se o njima ne govori kao o značajnom društvenom problemu.
– Da li imamo istu zaštitu kao i druge profesije od javnog značaja? Jako je dobro da su u fokusu javnosti napadi na novinare, i da se vode postupci za ubistvo Slavka Ćuruvije i paljenje kuće Miroslava Jovanovića, kao i da se nije zaboravilo na ubistvo novinara Milana Pantića. Novinari će uvek imati našu podršku i pravnu pomoć kao rizična profesija, koja je od neprocenjivog značaja za demokratsko društvo. Ali da li se pamte i napadi na advokate, da li se o tome javno govori, ili ono predstavlja normalnu pojavu? – zapitao je Beljanski okupljene.
Naveo je da predstavnici advokata imaju zakazan sastanak u Ministarstvu pravde, što će biti prilika da se razgovara o formiranju stalne radne grupe, koja bi mala za cilj zaštitu advokata i otkrivanje napadača. Predstavnici AKV će tražiti da se tri najveće asocijacije advokata – IBA, CCBI i MUA, koje prate ugroženost advokata u pojedinačnim zemljama, uključe u rešavanje ovih problema u Srbiji.
Važna karika u sistemu sudske vlasti, bez koje mašina staje Prisutnima se potom obratila Vesna Guteša, predsednica ogranka Advokatske komore u Zrenjaninu. Ona je poručila da je svrha protesta izražavanje nezadovoljstva radom državnih organa, posebno tužilaštva i policije, kao i da se o napadima na advokate ne sme ćutati.
– Koliko je kolega pretrpelo verbalne, fizičke napade, uvrede, pretnje ali o tome ćute. O tome se ne sme ćutati. Moramo govoriti, moramo braniti čast i ugled naše profesije i sprečiti napade na nju koji su svakodnevno sve veći. Svakodnevno u medijima slušamo salve napada na nas, uvredama od strane ove vlasti stavljeni smo na margine ovog društva. Najoštrije osuđujem napade na kolegu Konjevića, koji do sada vršio dužnost predsednika ogranka u Somboru, a sada sudiji predsednika veća u disciplinskom sudu AKV. U saopštenju AKV navedeno je da je nadležnim organima već ukazano na verovatnu povezanost ove njegove funkcije sa paljenjem automobila – istakla je Guteša.
Foto: Luftika Ona je istakla da je neophodna sloga i solidarnost, kako bi se povećao pritisak na organe sudske i svake druge vlasti, a posebno tužilaštva i policije da obrate pažnju na brutalne napade koji su upućeni njenim kolegama.
– Moraju znati da smo važna karika u sistemu sudske vlasti, koja, ako se izvuče iz lanca mašina staje. Ova država nas mora zaštiti, zato počinioci ovih monstruoznih dela moraju biti otkriveni i kažnjeni po zakonu – poručila je Guteša okupljenima.
Trenutni miljenici režima sutra će postati otirač U sličnom tonu je nastavio i Branislav Mitrović, iz ogranka AKV Sombor. On je istakao da advokati treba da budu korektiv države, najviše u sudskoj, ali i zakonodavnoj vlasti.
Foto: Luftika – Ova država sistematično već duže vreme uništava najdragoceniju stvar – dostojanstvo. I to na razne načine, pa i ulaskom u naše redove, poput pomenutog mejla. Dostojanstvo temeljito gubimo. Šta je sledeće – imovina? Iza toga su životi i zdravlje nas i naših porodica. Od onih koji nisu došli i rade ovakve bljuvotine, trenutno imaju interes, zaradiće neki dinar. Trenutno će biti nečiji miljenici, a sutra ono što i jesu – otirač – oštar je bio Mitrović.
Naglasio je da se incidenti i napadi na advokate dešavaju u svakom mestu u Srbiji, te da zbog toga u svojim zahtevima moraju da budu jedinstveni i dostojanstveni.
Diskriminatorno ponašanje državnih organa Usledilo je obraćanje Vladimira Vave Horovica, poznatog novosadskog advokata, koji je ocenio da državni organi diskriminišu advokate.
– Diskriminatorno ponašanje državnih organa, povodom napada na advokate i krivičnih dela koja se čine prema advokatima, ogleda se u tome što policija ne preduzima adekvatne radnje u pogledu otkrivanja, identifikacije i utvrđivanja motiva izvršilaca krivičnih dela i identifikacije samih izvršilaca.
Javno tužilaštvo potpuno indolentno ne postupa prema zakonima i ovlašćenjima zakona koje ima, u cilju preduzimanja gonjenja i izdavanja naredbi policiji, pa i prijavama policiji da je dužna postupati po nalozima Javnog tužilaštva, kako bi se identifikovali izvršioci, nalogodavci i motivi za izvršenje krivičnih dela prema nosiocima advokatske funkcije – ocenio je Horovic.
On je istakao da se time stvara atmosfera u društvu kako je dozvoljeno izvršenje krivičnih dela prema advokatima, jer izvršioci znaju da postoji velika šansa da ne budu otkriveni. Ocenio je da su tako ugroženi i građani, koji pravo i pravnu zaštitu očekuju da realizuju putem angažovanja advokata.
Oročen zahtev za otkrivanje počinilaca i nalogodavaca, u suprotnom sledi štrajk Horovic je poručio da protest treba da ohrabri advokate da ne pokleknu pred pretnjama u svom radu, kao i da advokatska organizacija ne sme više da čeka, već da deluje.
Foto: Luftika – Ili će institucije obavljati svoj posao, ili odmah moramo postaviti jasan i oročeni zahtev da se najhitnije moraju otkriti izvršioci i nalogodavci, te isti procesuirati i prema zakonu kazniti. Moramo postaviti ovakav zahtev i istovremeno ga usloviti obustavom rada, sve dok se ne pokaže da policija i tužilaštvo stvarno prema zakonu obavljaju svoju delatnost – poručio je poznati novosadski advokat.
Postoji sumnja da su advokati napadnuti zbog angažmana u Komori Na kraju se okupljenima obratio i potpredsednik AKV, Laslo Jože, koji je preneo izraze solidarnosti napadnutim kolegama Konjeviću i Đorđeviću. On je ocenio da su oni bile mete napada jer su obavljali značajne funkcije u Komori.
Foto: Luftika – Ove naše kolege su napade doživeli na položajima disciplinskih organa naše komore. Ukoliko se ne ostvari zaštita države u pogledu funkcionera koji rade na istaknutim poslovima u advokatskim komorama, onda će to biti poraz ne samo pravne države nego i svih nas i naših ubeđenja da se bavimo gospodskim poslom. Nemamo druge mogućnosti nego da najoštrije zahtevamo adekvatnu reakciju i saradnu svih organa krivičnog gonjenja. To je jedini da put da naša komora i ostale komore u sastavu AKS mogu normalno funkcionisati i da ne pokleknu pred kriminalnim elementima, bilo unutar advokature, bilo van same naše profesije – poručio je Jože.
Upravo je sličnu stvar novinarima poručio i Beljanski na kraju skupa, da postoji sumnja da su advokati napadnuti upravo zbog njihovih aktivnosti u komori.
– Ako se radi o advokatima koji stoje iza ovih pretnji i napada, to nisu naše kolege nego kriminalci kojima je mesto u zatvoru. Preneli smo sva saznanja koja imamo o mogućim napadima policiji i Tužilaštvu. Dobili smo informaciju da se na predmetu radi – završio je Beljanski.
Koje sve usluge pružaju advokati u Beogradu?

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.