Izvor: Radio 021, 12.Nov.2019, 22:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AŽC: Nacionalna SOS linija snima razgovore, uprkos važnosti diskrecije za žene koje trpe nasilje

Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra gostujući u "Novom danu" televizije N1 uputila je niz kritika na rad nacionalne SOS linije za pomoć ženama zbog mnogobrojnih propusta u njenom radu, kao i uskraćivanju pojedinih informacija.

Ona je istakla da ženske organizacije koje su locirane po celoj Srbiji primaju mnogo više poziva od žena koje trpe nasilje od nacionalne linije koja radi 24 sata dnevno, svih 365 dana u godini.

"Kako se podaci o njihovom delovanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << nisu mogli naći na sajtu Centru za odojčad, decu i mlade, mi smo zatražili četiri osnovna podatka, koliko poziva dobiju, koje vrste nasilja, na koje mere i usluge upućuju žene koje pozivaju, sabrali smo te podatke i napravile jedan izveštaj zato što se u medijima pojavila informacija da je taj telefon dobio oko 2000 poziva. Međutim, naši podaci govore da je zapravo bilo duplo manje, odnosno 934 poziva. Kada smo uporedili broj poziva, i broj žena koje su se obratile Nacionalnom SOS telefonu, koji inače radi 24 sata, sedam sata, svih 365 dana u godini, pokazalo se da jedna petina žena obrati nacionalnom telefonu, znači četiri od pet i dalje zovu ženske telefone, kojih ima šest", kaže Ignjatović i dodaje da u mreži "Žene protiv nasilja" ima 23 organizacije koje su locirane po celoj teritoriji Srbije.

Ignjatović kaže i da je postojao plan da se sve organizacije koje se bave pružanjem pomoći ženama koje trpe nasilje ujedine, uključujući i državnu, ali da nadležno ministarstvo nije pristalo na to. Kritiku je Nacionalni SOS liniju i zbog toga što oni sve razgovore snimaju, dok je prema njenim rečima poverljivost i diskrecija najvažnija u postupku pružanja pomoći ženama koje trpe nasilje.

"Kada neka žena pozove, ona mora unapred da zna da mi nemamo identifikaciju njenog telefona, ne možemo da ustanovimo ko je ona ukoliko ona želi da ostane anonimna, da nikome nećemo preneti ono što ona priča jer to može biti, recimo, ministrova žena, ili žena ministrovog vozača", objašnjava Ignjatović.

Ona napominje da je anonimnost od vitalnog značaja jer žrtva da želi da prijavi javno pod imenom i prezimenom nasilje, prijavila bi to nadležnim institucijama, a ne bi zvala SOS telefon.

Ignjatović je takođe navela da je nedopustivo da obuka za zaposlene koji pružaju po moć na nacionalnoj SOS linije traje samo tri dana, jer je to "izuzetno komleksna oblast i obuka bi trebalo da traje najmanje 12 dana".

Opširnije na sajtu N1.

Autor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.