Izvor: Luftika.rs, 17.Dec.2019, 10:02 (ažurirano 02.Apr.2020.)
8 ukusnih i brzih posnih predjela kojima će vaši gosti biti očarani
Posna predjela su neizostavan deo svake slavske trpeze. Glavno jelo je lako osmisliti, ali kada je reč o posnim predjelima domaćice čestom muke muče razmišljajući sa čime dočekati goste.
Ovim fenomenalnim, brzim i lakim receptima uštedećete vaše vreme i trud! U ovih 8 predjela, vrlo ukusnih i jednostavnih za spremanje, svi vaši gosti prosto će uživati.
1. POSNA RUSKA SALATA
2 konzerve sardine,
posni majonez,
4 manje šargarepe,
4 kisela krastavca,
1 veći krompir,
300 g >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << graška,
biber,
so.
Priprema
Krompir, šargarepu i grašak obariti i iseckati na kockice.Dodati sitno iseckane krastavčiće i izgnječene sardine očišćene od repova, glava i kičme.
Posoliti, pobiberiti, pa sve zajedno umešati u posni majonez. Smesu sipati u staklenu činiju i ostaviti u frižider minimum 1 sat pre služenja.
2. POSNE GALETE
400 g brašna
200 ml ulja
125 ml piva
1/2 praška za pecivo
1.5 kašičica soli
50 g susama
Priprema: Od sastojaka zamesiti testo. Praviti loptice i posuti ih susamom. Peći oko 20 min. na 220C.
3. POSNA KIKIRIKI SALATA
300 g graška
300 g kukuruza šećerca
50 g pečenog slanog kikirikija
1 šoljica od kafe pirinča
200 g posnog majoneza
2 kisele crvene paprike (mogu i sveže)
soli po ukusu
Priprema
Pirinač skuvati sa 2 šoljice vode. Nakon 10 minuta, pirinač skloniti sa vatre i ostaviti poklopljen da se ohladi.
Grašak i kukuruz obariti (ako nisu iz konzerve), a kikiriki i papriku sitno iseckati. Dodati proceđen, ohlađeni pirinač i majonez. Sve promešati i po ukusu posoliti, ali vodite računa da je kikiriki već slan.
4. POSNE PROJICE
3 šoljice za kafu pšeničnog brašna
3 šoljice za kafu projinog brašna
3 šoljice za kafu kisele vode
1 prašak za pecivo
1 šoljica za kafu ulja
30 g susama
30 g semenki suncokreta
30 g lanenog semena
kašičica soli.
Priprema
Pomešati kiselu vodu i ulje, pa im lagano dodavati prašak za pecivo, pšenično i projino brašno, mešajući varjačom da se dobije glatka smesa, bez grudvica.
Na kraju umešati susam, očišćene semenke suncokreta, seme lana i so, pa sve ponovo izmešati da se sastojci sjedine. Izliti u nauljene kalupe za mafine (do 2/3 jer će testo malo nadoći).
Peći u rerni, prethodno zagrejanoj na 200°C, otprilike 15 minuta (treba da budu zlatnožute boje).
5. OBLANDA – ROLAT SA TUNJEVINOM
1 list oblande
2 konzerve tunjevine
100 gr kukuruza šećerca
3 veća kisela krastavčića
2 kašike preprženog susama
100 gr margarina
so
biber
kečap
Priprema
Oblandu stavite između dve vlažne krpe da omekša dok pripremate fil. Tunjevine ocedite od masnoće, zatim dodajte umućeni margarin i sve zajedno izmiksajte.
Dodajte iseckane krastavčiće, kukuruz šećerac i prepržen susam. Sve zajedno sjediniti i sa filom premazati omekšalu oblandu, a zatim je uviti u rolat.
Ostaviti 2 sata u frižideru da se stegne i pre nego što se iseče rolat, ukrasite kečapom.
6. POSNE RUŽICE
10 kora za pitu
šaka sojinih ljuspica predhodno potopljenih u malo vode
1 veća glavica crnog luka
1 kašika prženog susama
4 kašike paradajz sosa ili kečapa + kečap za premazivanje kora
so, biber, origano, bosiljak, beli luk u granulama
Ulje i voda za premazivanje kora
Priprema
Sitno iseckati crni luk, prodinstati, dodati sojine ljuspuce i kratko dinstati. Dodati paradajz sos i začine.
Uzimati po dve kore, prvu poprskati vodom i uljem, pa staviti drugu koru koju premazete kečapom, rasporediti nadev, urolati i oblikovati ružice.
Odozgo premazati uljem i posuti susamom. Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
7. POSNA SLANA BAJADERA
800 gr posnog sira
250 gr posnog margarina
200 gr prezle
100 gr susama
1 tunjevina
1 kašičica aleve paprike
3 kisela krastavčica
manja veza svežeg peršuna
Priprema
Kačkavalj izrendajte na sitno rende pa ga umutite sa margarinom. Podelite smesu na tri jednaka dela. U prvi deo stavite prezle i susam , u drugi deo stavite oceđenu tunjevinu i alevu papriku, a u treći deo stavite seckane krastavčiće i peršun.
Svaku smesu rukama dobro izradite.
U dublji manji pleh rastanjite prvo smesu sa prezlama, preko stavite smesu sa tunjevinom, i na kraju smesu sa krastavčićima. Poravnajte i stavite u frižider minimum tri sata da se stegne.
8. PITA SA PEČURKAMA
500 gr svežih šampinjona
2 srednje glavice crnog luka
biber,
so
1,5 dl ulja
500 gr gotovih kora za pite
Priprema
Fil: iseći crni luk što sitnije, dinstati ga na ulju i kad postane staklast, dodati na rezance sečene šampinjone. Još malo dinstati, pa dodati soli i bibera po ukusu .
Uzeti dve kore premazati uljem pa staviti fil. Odozgo pokriti sa još dve kore, takođe poprskati uljem. Preklopiti kraće krajeve na 2 cm i uviti u rolnu.
Ređati rolne u namazan pleh, premazati ih uljem i peći u rerni na 180 stepeni.
Posno: 5 sjajnih recepata za jela od ribe
Izvor: Opanak