Полагањем венаца код Синагоге обележено 79 година од депортације новосадских Јевреја

Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Apr.2023, 14:21

Полагањем венаца код Синагоге обележено 79 година од депортације новосадских Јевреја

Данас се навршава 79 година од када су фашисти похапсили све Јевреје које су затекли у Новом Саду и одвели их у логоре смрти Аушвиц. Тим поводом представници Јеврејске општине и Града положили су венце код спомен-плоче на Синагоги. Фото: Градске инфо Да се сваког 26. априла присећамо >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << немилог догађаја који је данас тешко и замислити да се одиграо на простору Новог Сада, истакао је заменик градоначелника Новог Сада Игор Црнобарац додавши да ће Град учинити све да се успомена на ове недужне људе никад не заборави.
Фото: Градске инфо „Као и сваке године на данашњи дан, налазимо се са представницима Јеврејске општине Нови Сад. Сећамо се наших суграђана који су страдали од фашистичких власти, који су били депортовани у концетрационе логоре само зато што су били Јевреји. Данас, 79 година касније, веома је тешко да замислимо све те страхоте на улицама Новог Сада и баш зато је важно да негујемо културу сећања како се овако страшни догађаји никада више не би поновили. Учинићемо све да спречито сваки други вид фашизма и екстремизма, зато што мислимо да је Нови Сад заслужено симбол мултикултуралности и толеранције. Данас је Нови Сад град у коме има места за све“ – истакао је Црнобарац.
Председник Јеврејске општине Нови Сад Мирко Штарк подсетио је све присутне колико је 26. април трагичан дан за сваког Јевреја у Новом Саду. Фото: Градске инфо „Тог дана су одавде, сви преостали Јевреји који до тада нису били убијени или нису успели да побегну, ухапшени, одведени у Синагогу, а одатле на Железничку станицу и потом у логор смрти Аушвиц. Од њих 1.800 само 300 се вратимо живих – 1.500 је убијено. Међу убијенима је био и мој деда чије име носим, а бака је неким чудом преживела Аушвиц и написала свој дневник. Ово је тежак догађај за сваког Јевреја који данас живи у Новом Саду, али истовремено и важна лекција за све нас који и даље овде живимо, да морамо бити заједно у борби против сваке врсте насиља“ – напоменуо је Штарк.
Фото: Градске инфо Током Другог светског рата популација од неколико хиљада новосадских Јевреја скоро је нестала. У јануарској рацији 1942. године, фашисти су убили више од 800 Јевреја, поред тога, током целог рата они су депортовани и убијани, а у пролеће 1944. године преживели су пребачени у концентрационе логоре. На крају Другог светског рата у Новом Саду је остало само двадесет Јевреја, а у наредним месецима вратило се још неколико стотина њих који су рат провели у партизанима, избеглиштву или у логорима широм Европе. Након рата, велики број преживелих се иселио у Израел.
Засијало ново јавно осветљење у насељу Вучковац у Старим Лединцима

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Полагањем венаца код Синагоге обележено 79 година од депортације новосадских Јевреја се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.