За шест година Град доделио субвенције за предузетнице у вредности од 75 милиона

Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Apr.2023, 16:07

За шест година Град доделио субвенције за предузетнице у вредности од 75 милиона

У Србији је, према статистици, једна трећина жена предузетница, а то је на нивоу европског просека. Једна од главних препрека је страх од финансијских губитака, а предност је слобода у пословању и видљивија веза између труда, рада и зараде. Фото: Freepik/senivpetro У циљу подстицања женског >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << предузетништва, Град Нови Сад од 2016. године у оквиру Акционог плана запошљавања увео посебну линију – Самозапошљавање жена, као подршку покретању сопственог бизниса за жене које се налазе на евиденцији Националне службе за запошљавање. Фото: НС Уживо/Павле Пејић Тако је прве године субвенције добило 28 жена, а из буџета Града издвојено је пет милиона динара. Велика заинтересованост и добро вођење Града резултирало је да наредне године, 2017, субвенције добије 50 жена а издвојена средства буду дупло већа.
Од 2016. до 2022. године 330 жена добило је субвенције укупне вредности 75 милиона динара.
Прошле године средства је такође добило 50 жена, али је из буџета издвојен рекордни износ од 15 милиона динара. Како наводе на порталу НС уживо, из Града истичу да је за 2023. годину планиран износ средстава 25 милиона динара, а конкурс ће бити расписан до средине априла.
Бесповратне субвенције за иновационо предузетништво добило 157 жена Од 2018. године Град Нови Сад у сарадњи са кабинетом министра задуженог за иновације, расписује Јавне конкурсе за подстицајна средства као подршку развоја женског иновационог предузетништва на територији града. Средства су намењена за набавку машина, опреме, софтвера и за стандарде квалитета. До сада је за ове намене издвојено 39 милиона динара, а бесповратна средства за куповину опреме и софтвера, добило је 133 жене предузетница.
За четири године, 157 жена добило је субвенције укупне вредности 45 милиона динара.
Фото: НС Уживо/Павле Пејић Наташа Падров: Пријаву за субвенције бих препоручила свима Наташа Падров бави се кетерингом, а фирму “Бруталика кетеринг”, је отворила прошле године уз субвенције за жене. На питање колико су им субвенције биле значајне, наша саговорница одговара:
„Добили смо 350.000 динара. То је за почетак одлично. Неко може да користи тако што неће размишљати о доприносима, а ми смо купили опрему, ствари за кухињу. Када немаш свој почетни капитал, субвенције добро дођу јер не мораш да позајмиш новац“, истакла је добитница субвенција.
„Ми највише спремамо хладна предјела, по тортиљама смо баш познати. Радимо и различите врсте теста, углавном радимо кетеринг за прославе, рођендане“, рекла је Наташа и додала да су почели да припремају храну на роштиљу, чија продаје за сада иде добро.
Пријаву за субвенције наша саговорница препоручила би свима.
„Када бих имала могућност поново бих се пријавила. Супер је за неког ко жели да отвори свој бизнис, ово је одлична одскочна даска.“
Akcija kampanje „Uspori, život te čeka!“ održana na Trgu slobode

Преузмите андроид апликацију.
Чланак За шест година Град доделио субвенције за предузетнице у вредности од 75 милиона се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.