Центар за социјални рад прославио 61. годину постојања

Izvor: GradskeInfo.rs, 01.Okt.2022, 10:23

Центар за социјални рад прославио 61. годину постојања

Центар за социјални рад Новог Сада јуче је обележио 61. годину постојања, а директорица те установе Јелена Зорић казала је да социјална заштита мора више да се афирмише и да покаже шта знају стручњаци који раде у тако важној установи.
Фото: PrtSc/Центар за социјални рад Нови >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Сад „Грађани треба да знају да су им овде увек отворене врата“, истакла је Зорић, иначе психолог и системски породични психотерапеут по струци.
„Током 2021. године пружено је око 47.000 разноразних услуга, права, мера и стручних поступака из породичноправне заштите. Када узмемо у обзир да пружамо помоћ за око 10 одсто грађанаства који је у стању социјалне потребе и да је новчану социјалну помоћ добило 2.400 породица, које броје 5.700 чланова, онда видимо озбиљност ове установе и колико је она важна за очување социјалног мира и социјалне правде.“
Како каже, што се тиче броја услуга права и мера, оне сваког дана расту, док су и потребе грађана веће и комплексније. Зато је јако важно улагати у Центар за социјални рад. „Потребно је запошљавање новог стручног кадра, јер имамо мањак радника – истиче Јелена Зорић. – Струке које су овде неопходне јесу социјални радници, педагози, психолози, правници, андрагози, дефектолози и статистичари. Све струке су нам пођеднако важне, јер оне чине читав тим у процењивању стања и потреба наших корисника.“
По речима директорице, Центар за социјални рад збрињава децу и одрасла лица, рањиве групе и кориснике који су у стању социјалне потребе. Помоћ се пружа деци и омладини која су без адекватног родитељског старања, у ризику од насиља, злостављања и занемаривања и деци и младима који су у ризику или у сукобу са Законом. Код одраслих и старих лица која најчешће немају сроднике, социјални радници пружају помоћ у стању социјалне потребе. „Свих ових година се Центар за социјални рад налази на путу развоја и усавршавања и увек је ту за наше грађане, да пружи помоћ и буде ослонац и подршка“, – казала је саветница градоначелника Љиљана Коковић.
„Новосадски Центар је неизоставна карика мултисекторске сарадње, по питањима која се тичу наших најосетљивијих категорија друштва као што су жртве насиља, жртве трговине људима, бескућници, Роми и избегла и расељена лица. Зато у складу са својим надлежностима учествује у решавању истих. Заједнички пратимо економска и друштвена дешавања, ситуацију у Новом Саду и потребе, те у складу са тим налазимо начине за пружање подршке и помоћи нашим суграђанима.“
Покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић исказао је радост што може да буде сигуран у праведност, солидарност и одговорност свих који су запослени у Центру за социјални рад. „Нови Сад и Војводина воде одговорну социјалну политику, што се у систему социјалне заштите најбоље види управо кроз рад највећег Центра за социјални рад на територији Војводине“, рекао је Вулетић.
„Спектар проблема са којима се грађани суочавају, а за које се обраћају Центру је широк, али својим стручним радом и људским приступом, већина проблема буде решена.“
По његовим речима, пројекти које су финансирали заједно са Градом, прешли су у сталне облике подрше корисницима, од Саветовалишта за брак и породицу, преко Свратишта и Дневног боравка до Сигурне куће. Наставак одличне сарадње је загарантован и у будућности.
Од данас бесплатни прегледи дојки испред Променаде

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Центар за социјални рад прославио 61. годину постојања се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.