6 recepata za čupavce, koji se brzo spremaju i još brže jedu

Izvor: Luftika.rs, 12.Jan.2019, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

6 recepata za čupavce, koji se brzo spremaju i još brže jedu

Kada pomislimo na kokose i kolače, čupavci su verovatno prva asocijacija. Cupavci su omiljena poslastica uz toplo zimsko druženje i kafu ili kao ohlađeni dezert u vrelim letnjim predvečerima uz čašu vina.
Recepti za čupavce su uglavnom isti, sa malim razlikama u sastojcima, ali bez obzira da li ćete dodati neki sastojak više ili manje, ovaj ukusni kolač će se uvek naći na vašoj trpezi.
Luftika za vas bira šest recepata za čupavce, koji se brzo spremaju i još brže jedu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << Uživajte.
Cupavci sa kokosom Izvor: secanja.com  
Sastojci: Kora:
• 2 jaja
• 250 g šećera
• 2 šolje ulja
• 2 šolje mleka
• 300 g brašna
• 1 prašak za pecivo
Preliv:
• 2 dl mleka
• 200 g margarina
• 250 g šećera
• 100 g čokolade za kuvanje
Posipanje:
• 100 g kokosa
Priprema: Pripremiti koru: umutiti jaja, dodati šećer, mleko i ulje, sve sjediniti, a zatim polako umešati brašno pomešano sa praškom za pecivo. Koru ispeći u podmazanom plehu i ostaviti da se ohladi, pa iseći na kocke. Za preliv otopiti sve sastojke na tihoj vatri, pa kada provri skinuti sa vatre.
Umakati kocke u vruć preliv, pa ih uvaljati u kokos.
Posni čupavci Izvor: domacirecepti.net  
Sastojci: Za biskvit:
300 g brašna – 15 kašika 175 g šećera – 10 punih kašika 70 g ulja – 12 kašika 180 g vode – 20 kašika 1 prašak za pecivo Fil:
100 ml vode 150 g šećera 100 g čokolade 2 kašike kakaoa 200 g margarina 150 g kokosa Priprema: Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni. Na vagu staviti činiju pa anulirati činiju. Dodavati jedan po jedan sastojak baš kako je navedeno….brašno, šećer, ulje, vodu i prašak za pecivo. Kako dodajete tako i razmeravate, pa na ovaj način možete i ulje i vodu izmeriti u gramima.
Izmutiti sve žicom za mućenje da nema grudvica pa ostaviti masu da odmori dok se rerna ne zagreje.
U manji pleh, 25 x 20 otprilike staviti papir za pečenje pa istresti smesu i staviti da se peče u zagrejanu rernu, a rernu smanjiti na 180 stepeni. Peći oko 30 minuta, ili dok kora odgore ne postane tamno žuta. Kada se kora ispeče izvaditi iz rerne i zajedno sa papirom iz tepsije, brže će se hladiti.
Za fil pomešati vodu i šećer pa staviti na vatru. Kada provri dodati margarin, čokoladu i kakao i mešati dok se ne otope i sjedine. Skloniti sa vatre pa i fil ostaviti da se hladi. Fil pravite kada vam se kora hladila već 15 minuta.
Iseći koru u kocke, manje ili veće, po želji, ali su manje lepše jer bude manje testa a više fila okolo, pa ko kako voli. Umakati svaku kockicu biskvita u fil pa u kokos i slagati na tacnu. Ostatak fila i korice zajedno sa kokosom pomešajte i oblikujte kuglice. Kolači mogu odmah da se jedu, mada su malo lepši kada malo odstoje.
Starinski čupavci Izvor: kuvajmo-blogovski.com  
Sastojci: Za biskvit:
3 jaja 16 kašika šećera 12 kašika mleka 16 kašika ulja 22 kašike brasna 1 prašak za pecivo Za fil:
350 ml mleka 100 g čokolade 125 g margarina 250 g šećera  kokos brašno Priprema: Jaja i šećer penasto umutiti. Redom dodavati sve ostale sastojke. Smesu peći u podmazanoj tepsiji u koji ste stavili pek papir. Peći na 180 °C dok biskvit ne naraste i blago porumeni.
Priprema fila:
350 ml mleka, 100 g čokolade, 125 g margarina, 250 g šećera istopiti na laganoj vatri. Iseći kolač na kocke i svaku kocku umakati u čokoladni fil, a potom obilno uvaljati u kokos.
Čupavi kolač sa kokosom Izvor: tortekolacirecepti.com  
Sastojci: Za patišpanj:
3 jaja 10 kašika šećera 13 kašika ulja 1 dl mleka 16 kašika brašna 1 prašak za pecivo Za preliv:
1,5 dl mleka 100 g čokolade za kuvanje 150 g margarina 100 g kokosovog brašna Priprema: Umutite jaja, šećer, mleko, ulje, brašno i prašak za pecivo. Smesu sipajte u četvrtast pleh srednje veličine i pecite na 180 °C. Pečeni biskvit ostavite da se malo prohladi, pa ga isecite na kocke. Margarin i mleko sipajte u šerpu i stavite na ringlu. Kada se margarin otopi, dodajte čokoladu i kuvajte dok ne provri.
Ohlađeni isečeni biskvit uvaljajte u ovaj preliv, pa u kokosovo brašno.
Čupavci sa jogurtom Izvor: recepti.zena.blic.rs  
Sastojci: Biskvit:
3 veća jaja 1 i po čaša (od jogurta) šećera 1 vanilin šećer ½  čaše ulja 2 čaše brašna ½  praška za pecivo 1 jogurt (od 2 dl) Preliv:
20 dkg čokolade za kuvanje ½ dcl mleka 1 vanilin šećer 2-3 kašičice šećera u prahu 5 dkg maslaca 1 kesica kokosa Priprema: Jaja, vanilin šećer i šećer dobro penasto umutiti mikserom. Dodati ulje. Malo opet mutiti mikserom i dodati prosejano brašno sa pola praška za pecivo. Mutiti na najmanjoj brzini miksera, pa na kraju dodati jogurt i opet lagano sjediniti.
Smesu izliti u namašćen i pobrašnjen kalup i peći dok biskvit ne porumeni na 180 °C. Čokoladu otopiti na pari, dodati vanilin šećer, šećer u prahu, maslac i mleko. To sve dobro mešati na pari dok se ne pretvori u jednoličnu masu.
Gotovi ohlađeni biskvit iseći na kocke. Svaku umočiti u smesu od čokolade, pa u kokos i ostaviti da se dobro ohladi.
Rolovani čupavci Izvor: najbolji-recepti.com Sastojci: 4 jaja 4 kašike šećera 4 kašike brašna 200 g kokosa 100 g čokolade 2 kašike kakaoa 125 g margarina 150 g šećera 250 ml mleka 200 g eurokrema Priprema: Izmutiti belanca sa šećerom pa dodati žumanca i na kraju brašno. Od ove smese ispeći dve jako tanke korice. Odmah tako vruće staviti na krpu pa uviti u rolat.  Kada se malo prohladi kore premazati eurokremom. Svaku koru iseći po dužini na tri dela. Svaki deo uviti u rolat. Ostaviti u frižider da se malo stegne. Treba da bude šest tankih rolata.
Nakon par sati izvaditi iz frižidera i svaki rolat iseći na nekoliko malih valjčića. Svaki umakati u preliv pa onda uvaljati u kokos.
Preliv:
Staviti mleko na ringlu, dodati margarin, čokoladu, šećer i kakao. Mešati sve vreme na tihoj vatri dok se sve lepo ne istopi i sjedini.

Za ove čupave kolače je jedino potrebno da volite kokos. Spremaju se jako brzo, a ukoliko ih ostavite u limenoj kutiji za kolače, potrajaće i koji dan duže.
Uživajte u našim receptima za čupavce koje smo pripremili samo za vas, ali budite pažljivi, ovako pripljemeni čupavci su jako ukusni i teško je zaustaviti se.
Palačinke vs američke palačinke – recepti

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.