Галић: Нови систем одбране од града лансирао 500 противградних ракета, спречена велика штета у Војводини

Izvor: GradskeInfo.rs, 20.Jul.2023, 12:10

Галић: Нови систем одбране од града лансирао 500 противградних ракета, спречена велика штета у Војводини

Пример велике елементарне непогоде која се десила 13. јула ове године показује делотворност новог система аутоматизоване одбране од града, када су дејствовала сва три радарска центра и лансирала преко 500 противградних ракета на градоносне облаке који су се великом брзином >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << кретали из Хрватске према Црном мору. Штета у овом случају није потпуно спречена, али је значајно смањена због благовременог дејства, изјавио је потпредседник Покрајинске владе Владимир Галић за портал Војводина уживо. Фото: Покрајинска влада, уступљене слике Систем аутоматизоване одбране пољопривредних усева и засада од градоносних облака на територији АП Војводине чине три радарска центра – Фрушка гора, Самош и Бајша, са припадајућим лансирним противградним станицама. У систем је уложено 2 милијарде динара из буџета АП Војводине, а корисник је Републички хидрометеоролошки завод Србије који је надлежан за послове одбране од града на подручју Републике Србије.
Циљ постављања аутоматизоване одбране пољопривредних усева и засада је модернизација и унапрећење рада радарских центара, а то значи да у Војводини постоји аутоматизован систем даљинског управљања противградним станицама, који је део система противградне одбране организоване у Србији.
Фото: Војводина уживо Лаички речено, овим лансирним станицама управљаће професионалци са радарског центра, у реалном времену, без посредника (хонорарних радника-стрелаца на терену). Модернизацијом се постиже више циљева:
Реаговање у реалном времену – искључује се време потребно стрелцима да дођу до лансирне станице, Максимална поузданост у раду – искључује се људска грешка на терену као и немогућност ангажовања стрелаца тј неиспаљивања ракета, Максимална прецизност у раду кроз даљинско прецизно позиционирање лансера и Повећава се безбедност у раду – нема физичког присуства људи у току дејства и њиховог евентуалног повређивања. Пројекат “Увођење аутоматског система одбране од града на територији АП Војводине“ је започет у мају 2020. године и подразумева модерницацију сва три радарска центра – Фрушка гора, Самош и Бајша и адаптацију скоро 400 лансирних станица и њихову модернизацију (инсталирање нових аутоматских лансера, видео надзор, периметарска заштита и напајање путем соларне енергије) и њихово повезивање са радарским центрима путем радио релејне мреже, сазнаје портал Војводина уживо у Покрајиснком секретаријату пољопривреду, водопривреду и шумарство.
Фото: Аутоматизовани радарски центар на Фрушкој Гори, извор Покрајинска влада Тренутно су комплетно пуштени у рад радарски центри Фрушка гора и Бајша са припадајућим аутоматским лансирним станицама, а за неколико недеља биће комплетно пуштен у рад и радарски центар Самош, сазнаје портал Војводина уживо у Покрајинском секретаријату з пољопривреду, шумарство и водопривреду. Овај центар је оперативан, и реаговао је током последњег невремена 13. јула, а остало је још да се аутоматизује 25 лансирних станица и да се путем радио релејне везе повежу са радарски центром Самош.
Захваљујући раду Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, АП Војводина је добила софистициран и модеран аутоматски систем одбране од града који је способан да у реалном времену брзо и ефикасно делује на градоносне облаке и тако смањи евентуалну штету по пољопривредне усеве и имовину грађана. Овај систем је интегрисан у аутоматску противградну одбрану Републике Србије.
Nije bilo veće štete na infrastrukturi, normalizovana situacija na aerodromima

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Галић: Нови систем одбране од града лансирао 500 противградних ракета, спречена велика штета у Војводини се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.