5 razloga da ovo leto provedete u prelepom Ulcinju

Izvor: Luftika.rs, 16.Jun.2021, 10:59

5 razloga da ovo leto provedete u prelepom Ulcinju

Na nekoj od brojnih peskovitih plaža ulcinjske rivijere zaista je poseban doživljaj oprobati se u kajtsurfingu ili iskusiti čari lokalnih specijaliteta. Svi koji se odluče da ovog leta posete Ulcinj, trebalo bi da prošetaju do starog grada Šasa u blizini Šaskog jezera. Za ljubitelje ptica tu je Ulcinjska solana gdje je registrovano 240 vrsta ptica, što je oko 50% ukupnog broja vrsta ptica u Evropi, među kojima ima i veoma rijetkih pelikana, kormorana, dugonogih prudnika ali lista se tu ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << završava.
Stari grad “Samo” 25 vekova njegove zidine svedoče o burnoj istoriji mesta na kome se sudaraju civilizacije Istoka i Zapada. Vredi posetiti kulu Balšića, palatu Venecija, pijacu robova i poslušajte neverovatne priče o čuvenim ulcinjskim gusarima.
Sve plaže u Crnoj Gori su lepe, ali ulcinjska Velika plaža je nešto posebno. Nalazi se u drugoj dimenziji sveta na koji smo navikli. Dugačka je 13 km, a od Ade je deli reka Bojana. Sitni pesak, kakvog nema nigde na Jadranu, bogat je mineralima i veoma lekovit. Sakupljajte školjke, posmatrajte kišu meteora i najljepši zalazak sunca.
Zbog reke Bojane – pravog malog čuda prirode, koja izvire iz Skadarskog jezera i duga je 44 km. Po količini vode koju unosi u more je treća na Mediteranu, posle Nila i reke Po u Italiji. Okupite dobro društvo, iznajmite neku od sojenica i uživajte u ovom parčetu raja.
Zbog Ade – ostrva u zagrljaju reke i mora Foto; J.V. Rečno ostrvo na krajnjem jugu Crne Gore i granici sa Albanijom malo koga ostavlja ravnodušnim. Decenijama na Adu, kao na hodočašće, dolaze istinski zaljubljenici u divljinu, more, prirodu, reku, vetar….Poslednjih godina, svoje predrasude na ulazu ostavljaju i zakleti hedonosti, fenseri i snobovi. Komfor postaje precenjena stvar, pa su dovoljni sunce, so, pesak i dobro društvo. A na Adi je uvek dobro društvo. Nije važno da li spavate u šatoru, kampu, improvizovanoj kućici ili ribarskoj sojenici, vaš dah neprimetno hvata ritam prirode.
Život je jednostavan, a energija ovog mesta umiruje dušu. Ako joj se prepustite – ukrašće vam srce zauvek. Sa dve strane ga okružuje reka Bojana, a peščanom plažom izlazi i na Jadransko more. Prostranstvo od 600 hektara bogato je mediteranskim rastinjem i smatra se svojevrsnim rezervatom prirode.
Ostrvo je poznato po nudističkom naselju koje od 1972. privlači turiste iz svih krajeva sveta. Bilo da ste nudista ili ne, priznaćete da ne postoji bolje mesto za primenu nudističkih principa. Ima nešto u tom spoju divljine ostrva i nudizma.
Jahanje konja i kajtsurfing Foto: J.V. Jahanje konja na Adi je atrakcija koja traje četiri decenije. Lekari tvrde da ima i terapijsko dejstvo, a sasvim je sigurno da ovaj doživljaj nikada nećete zaboraviti. A da li ste znali da je Velika plaža jedna od najatraktivnijih surf destinacija na Mediteranu? Ovde možete uzeti časove i savladati kajt, ali i uživati u dobroj muzici i sjajnoj atmosferi.
Hrana Foto: J.V. Ispod mosta koji Adu povezuje sa kopnom, naćićete autentične riblje restorane. Napravljeni su od drveta, poput brojnih sojenica na Bojani, sa terasama iznad reke. Morate probati riblju čorbu, ali i riblje specijalitete. Međutim, najbolje od svega je što ćete ovde obroke uglavnom pripremati sami. Zaboravite na brzu hranu kupljenu na ulici, na Adi se ručak priprema polako, uz pivo i društvo, u dvorištima bungalova, kampova i kućica.
Prepustite se pulsu prirode, peščanom prostranstvu, miru i divljini. Ostatak priče je čista magija.
Top 5 mesta koja morate doživeti ovog leta u Crnoj Gori, letovanje bez PCR testa uz ličnu kartu

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.