Школа за одвикање од пушења Дома здравља “Нови Сад” реализују се једном месечно у трајању од 5 дана

Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Apr.2023, 12:27

Школа за одвикање од пушења Дома здравља “Нови Сад” реализују се једном месечно у трајању од 5 дана

Према статистици све више младих конзумира дуванске производе. Конзумација дувана постала је социјално прихваћена. Скоро сваки конзумент се одлучи бар једном за остављање овог порока. Али да ли је то заиста једноставно? Колико конзумената поклекне, и у ком временском интервалу >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << доносимо вам у тексту. Фото: Screenshot/илустрација/Middle East Monitor „У  Дому здравља “Нови Сад” реализује се петодневни програм ауторским делима лекара из Вашингтона. Тако се ради од 1984. године. Имамо дугу традицију саветовалишног рада. Тај метод је најефикаснији када је групни метод. Окупља се група људи, дискутује о једном проблему. На програм долазе сви пунолетни грађани, са младима до осамнаест година ради саветовалиште за младе. Код нас могу да дођу у пратњи родитеља, уколико баш желе али најбоље је да иду са својом генерацијом. Овај метод иако је групни, то је комбиновани приступ. Ми приступамо индивидуално према сваком човеку који је дошао на одвикавање од пушења. Сваки човек попуњава један протокол, ради фагестром тест на основу којег се израчунава степен зависности. Након тога ми то имплементирамо у групу. На групи се прича о проблемима, навикама где се заједнички све решава. Новонастале проблеме, старе обрасце понашања и тражимо начин да помогнемо особи која је дошла на одвикавање. Група је моћно средство, енергија је снажна и она је покретач промене. Говоримо о решавању кризе, храни, физичкој активности, али и финансијском моменту. Колико новца остаје, уколико се не финансира дуванска индустрија. Важно је да се усвоје нове и здраве навике“ – рекла је за наш портал НС Уживо, мастер струковна медицинска сестра Весна Имброњер.
Фото: Градске инфо Наша саговорница истакла је, да је пушење цигарета у Србији дубоко укорењено. И то са великим социјалним прихватањем. Има и повратника. То је око половина пушача, који се врате у року од годину дана. То је такозвани релакс. Од те групе половина дође одмах када пропуши, а остатак дође касније. „Окидач да се поново конзумира дувански производ је јер је социјално прихваћено. На све стране се рекламирају цигарете, на трафикама, у ресторанима, кафићима. Такође, окидач су и прославе, алкохол, храна, расположење позитивно или негативно“- рекла је Имброњер.
Фото: Pixabay/Alexas_Fotos Групе се одржавају једном месечно, у трајању од пет дана.
Бесплатна школа за одвикавање од пушења у Дому здравља

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Школа за одвикање од пушења Дома здравља “Нови Сад” реализују се једном месечно у трајању од 5 дана се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.