Радни дан у централној кухињи вртића: Спреми се и до 45.000 оброка дневно, а запослени знају да огуле тону и по кромпире за дан

Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Feb.2024, 19:21

Радни дан у централној кухињи вртића: Спреми се и до 45.000 оброка дневно, а запослени знају да огуле тону и по кромпире за дан

Централна кухиња ПУ “Радосно детињство” дневно припреми и 45.000 оброка за децу коју похађају 77 вртића на територији Града Новог Сада. Са радом је званично почела 2019. године и олакшала је запосленима рад, јер је опремљена новом, савременом опремом. Фото: nsuzivo.rs Дејан Башић, руководилац >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Централне кухиње ПУ “Радосно детињство”, координише процесом рада на 6.000 метара квадратних.
–Радни дан почиње у 22.00 часа и траје до 6.00 ујутру, а тада се припрема доручак и прва ужина. Није реткост и да некада ручак креће да се припрема у ноћној смени. Негде око 11.00 сати креће дистрибуција ручка и друге ужине за малишане.
У просеку негде око 50 жена и мушкараца ради у дневној смени, а током ноћне 10 до 12 запослених- речи су нашег саговорника.Башић истиче да постоји и посебан режим исхране који обухвата децу која имају одређене врсте алергије, односно интолеранције на одређене врсте намирница те да су тренутно једина установа у Србији која припрема посебне оброке за децу која су на посебном режиму исхране.
-Имамо комисију која одлучује да ли смо у могућности да испоштујемо одређени режим исхране деце, на молбе које родитељи подносе. Ако се молба одобри, дете добија посебне оброке у зависности од здравственог стања. Деца за коју нисмо у могућности да припремамо оброке, родитељи имају дозволу да доносе од куће. На снази у нашој установи је налог директора да нема доношења хране са стране због оваквих ситуација и микробиолошке безбедности.
Фото: nsuzivo.rs У оквиру посебног режима исхране се ради и припрема хране за децу муслиманске вероисповести, која подразумева исхрану без свињског меса, а у замену добијају пилеће или јунеће месо.
Одлуком тадашњег градоначелника Милоша Вучевића, да државно обданиште у Новом Саду постане прво у Србији које бесплатно за сву децу која у њега иду, променило је квалитет хране, али како руководилац истиче на боље.
-То нема везе са плаћањем родитеља, Град је обезбедио довољно средстава да можемо да набавимо намирнице које се раније нису користиле, а реч је о булгуру, јечму, а технологија нам је омогућила да спремамо проје и пите- навео је Башић и додао да је пасуљ скинут с трона и да је деци у последње време омиљено јело које долази у вртиће булгур с месом и сосом.
Јована Капетан, мастер хемичарка и сарадница у исхрани, истиче да је веома битно да улазна сировина буде исправна и да има декларацију са роком трајања и произвођачем.
-Битно је да имамо лабораторијски налаз. Прегледамо боју и мирис сировине. Хигијена је битан фактор. Битно је да радници носе прописане униформе, које су чисте, да имају капе на главама и када рукују директно са сировином користе рукавице и имају одговарајућу обућу. Такође, битно је да је кухиња чиста, да је све добро дезинфиковано и да се сировине не мешају због контаминације и алергена- нагласила је Капетан.
За кромпир паприкаш потребно је ољуштити тону и по кромпира, а за све заслужни запослени. И они који немају децу, као да имају 17.500 деце које свакодневно хране.
-100 посто узорака је микробиолошки исправно. Никада нисмо имали неке ситуација око безбедности хране, то показују и извештаји Института- нагласио је Башић.
Нутриционисткиња дијететичар Јелена Зарић наглашава да не сме доћи до укрштања сировина те да све мора бити по ХАСАП-у.
-Посао нутриционисте јесте да води рачуна о исхрани деце и саставља јеловник који испуњава деци дневне енергетске потребе за дати узраст. Приликом кувања јела све мора да буде одређене температуре. Сваком јелу се, непосредно пре расподеле, мери и бележи температура. Исто то морају да раде и вртићи у које стиже. За све постоје записи- објаснила је за НС Уживо Зарић.
Besplatni pregledi za sve žene u centru Novog Sada 5. i 6. februara! Pregledaj se, nekome si sve na svetu! (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Радни дан у централној кухињи вртића: Спреми се и до 45.000 оброка дневно, а запослени знају да огуле тону и по кромпире за дан се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.