Градска управа слуша Новосађане, граде се 4 јавне гараже (ВИДЕО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Sep.2023, 12:34

Градска управа слуша Новосађане, граде се 4 јавне гараже (ВИДЕО)

Граде се четири јавне гараже у Новом Саду, а градски челници континуирано ослушкују потребе грађана како би њихов живот учинили лакшим, бољим и модернијим.
Зашто су све јавне гараже важне:
1. Рационално коришћење >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << простора С обзиром на ограниченост простора у граду, паркирање на отвореном простору постаје луксуз и прилично непрофитабилно. Јавне гараже омогућавају оптимално искоришћавање драгоценог градског земљишта, чиме се доприноси економској и урбанистичкој ефикасности.
2. Смањење саобраћајних гужви Са све већим бројем возила на путевима, саобраћајне гужве постају свакодневна појава у граду. Јавне гараже нуде решење овог проблема тако што смањују број возила паркираних дуж улица, чиме се олакшава проток саобраћаја и смањују време проведено у гужвама.
3. Инклузивност за особе са инвалидитетом Модерне јавне гараже обавезно укључују паркинг места за особе са инвалидитетом, чиме се унапређује инклузивност и приступачност урбаних простора. Ово је кључно за изградњу друштава која поштују различитости и брину о својим грађанима.
4. Економски развој Инвестиције у јавне гараже често покрећу економски развој у урбаним срединама. Изградња и одржавање ових објеката генерише радна места и привлачи нове пословне активности у околини, што доприноси општем просперитету града.
5. Очување еколошке равнотеже Поред смањења саобраћајних гужви, јавне гараже доприносе и очувању еколошке равнотеже. Омогућавањем већем броју грађана да користи јавни превоз или електрична возила, смањује се емисија штетних гасова, чиме се подржава одржива урбана мобилност.
6. Безбедност и сигурност Јавне гараже пружају сигуран и заштићен простор за паркирање возила, смањујући ризик од крађа и оштећења. Ово доприноси осећају сигурности и повољној клими за пословање у урбаним срединама.
7. Естетски аспект Модерне јавне гараже често су архитектонски атрактивни објекти који додају естетску вредност урбаном пејзажу. Ови објекти се интегришу у околину на начин који доприноси укупном изгледу града.
Јавне гараже у Новом Саду: Фото: Војводина уживо Узимајући све то у обзир, 4. септембра 2020. године, Град Нови Сад (Концедент) и „Јавне гараже“ д.о.о. Нови Сад (Концесионар) су потписали Уговор о Концесији за изградњу четири јавне гараже које ће унапредити инфраструктуру града. Овај пројекат, који је предвиђен на период од 43 године, означава значајан корак ка модернизацији Новог Сада.
1. Јавна гаража Модена Прва од четири планиране гараже, подземна гаража Модена, озваничила је почетак овог великог подухвата 14. јуна 2022. године. Гаража ће заузимати импресивних 9.575 квадратних метара и пружиће укупно 267 паркинг места на три подземне етаже. Осим што ће олакшати приступ граду, 14 паркинг места биће резервисано за особе са инвалидитетом, а додатних 8 ће бити намењено електричним возилима. Вредност пројекта износи 9.400 000 евра а планирани рок за завршетак радова је 28. фебруар 2024. године.
2. Јавна гаража Бановина Следећа на реду је подземна гаража Бановина, чија је изградња такође започела 14. јуна 2022. године. Ова гаража ће заузимати површину од 6.280 квадратних метара и пружиће 167 паркинг места на две подземне етаже. У овој гаражи ће бити резервисано 9 паркинг места за особе са инвалидитетом и 8 за електрична возила. Вредност пројекта износи 5.500.000 евра а планирани рок за завршетак радова је 25. децембар 2023. године.
Након завршетка радова на гаражама Модена и Бановина, Град Нови Сад ће се посветити партерном уређењу простора на углу улица Жарка Зрењанина, Владике Платона и Јована Ђорђевића. За ово амбициозно уређење града, предвиђена су средства у износу од 250 милиона динара, која су планирана за двоипогодишње финансирање (150 милиона у 2023. и 100 милиона у 2024. години). У току је израда техничке документације за ово партерно уређење, а уговорена вредност овог пројекта износи 8.484.000,00 динара.
3. Јавна гаража Шафарикова Што се тиче јавне гараже Шафариков, због комплексних процедура експропријације и административних преноса права коришћења земљишта, рок за решавање имовинско-правних послова је продужен до 4. септембра 2024. године. Концесионар је у обавези да пројектује минимално 350 паркинг места, са дозвољеним одступањем од -10%, уколико је то техничко-технолошки изводљиво. Пројекат је у току а вредност ће бити позната након израде техничке документације.
4. Јавна гаража Трг републике За подземну гаражу Трг републике, концесионар је дужан да пројектује минимално 400 паркинг места, са истим дозвољеним одступањем од -10%, уколико је то техничко-технолошки изводљиво. Пројекат је такође у току а вредност ће бити позната након израде техничке документације.
Амбициозни пројекат јавних гаража јасно показује преданост Града Новог Сада да унапреди квалитет живота својих грађана и омогући им лакши приступ центру града. Са модерним инфраструктурним решењима и инклузивним приступом према особама са инвалидитетом и електричним возилима, Град Нови Сад поставља стандарде за будућност, истовремено чувајући своју богату културну баштину.
Novi Sad se gradi: Počeli radovi na izgradnji druge faze prečistača u Rumenki (FOTO/VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Градска управа слуша Новосађане, граде се 4 јавне гараже (ВИДЕО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.