39.Brankovo kolo od 3. do 13.septembra

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 17.Avg.2010, 07:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

39.Brankovo kolo od 3. do 13.septembra

BEOGRAD - Na ovogodišnjem 39. Brankovom kolu, najvećoj pesničkoj manifestaciji u Srbiji, od 3. do 13. septembra u Sremskim Karlovcima, Stražilovu i Novom Sadu, u četrdeset različitih programskih sadržaja, nastupiće nekoliko stotina pesnika, pisaca, filozofa, duhovnika, dramskih, likovnih i muzičkih umetnika, najavio je direktor Brankovog kola Nenad Grujičić.

- Tema 39.Brankovog kola 'Knjiga i jezik', kao prisećanje na prvu knjigu Branka Radičevića "Pesme", koja je 1847. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << štampana u Beču u "jermenskome namastiru", na tragu vukovske borbe za upotrebu čistog narodnog jezika u vrhunske književne svrhe, okupiće desetine istaknutih pesnika, prozaista i umetnika koji će govoriti o odnosu jezika i knjige, fenomenu štampanog teksta i knjizi kao "divnom čudu" ljudske civilizacije, naveo je Grujičić u pisanoj izjavi.

Na pesničkoj manifestaciji biće reči o knjizi naspram novih medija i tehnologija, o talentu i poeziji, prevođenju s jezika na jezik, izdavaštvu, iskušenjima knjige i pisaca u periodu dugotrajne tranzicije. Učesnici će se predstaviti i kao autori novih knjiga i dela, čitaće i govoriti svoje najsvežije tekstove.

Na 39. Brankovom kolu svečano će biti uručena ugledna međunarodna nagrada ''Branko Radičević" za doprinos razvoju svetskog modernog pesništva i promovisana knjiga poezije na srpskom jeziku prevedena sa jezika laureata, a na Stražilovu će biti svečano uručena tradicionalna istoimena nagrada pesnicima za najbolje pesničke knjige objavljene u ediciji ''Savremena poezija'' Brankovog kola.

Ovogodišnju međunarodnu nagradu "Branko Radičević" dobio je ruski pesnik Valerij Latinjin.

Takođe, na 39. Brankovom kolu predstaviće se novi laureati nagrade ''Pečat varoši sremskokarlovačke'', Brankove nagrade Matice srpske, kao i aktuelni dobitnici drugih uglednih pesničkih nagrada i priznanja.

Osim laureata Brankovog kola iz sveta, u saradnji sa Srpskim književnim društvom i Udruženjem književnika Srbije, na 39. Brankovom kolu nastupiće i pesnici i pisci iz Francuske, Poljske, Danske, Kine, Italije, Španije, Indije, Rusije, Irske, Rumunije i Bugarske.

Biće obeležena i stogodišnjica smrti Laze Kostića, predstavljeno novih deset pesničkih knjiga Brankovog kola, naših i evropskih autora.

Tradicionalni trodnevni simpozijum filozofa ove godine održaće se na temu ''Interpretacije i vrednovanja'' uz učešće oko pedeset uglednih filozofa i profesora univerziteta.

"U znaku Brankovog stiha 'Stani sunce, stani ne zaodi, belog dana sobom ne odvodi', ovogodišnje 39. Brankovo kolo biće pozitivan istraživački prostor i prilika za istinsku afirmaciju talenata i neprolaznih umetničkih vrednosti, a sve u prisustvu brojne publike koja prepoznaje i čuva kvalitet", istakao je Grujičić.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.