37 godina novosadskog Index sendviča: Od crvenog kioska do gastro kulta

Izvor: Luftika.rs, 24.Jul.2021, 16:37

37 godina novosadskog Index sendviča: Od crvenog kioska do gastro kulta

Sigurni smo da ne postoji osoba u Novom Sadu, a bogami i šire, koja nije makar čula za indeks sendvič. Onaj ko je čuo – taj ga je i probao i teško da mu je odoleo! Ko mu nije odoleo ostao mu je veran zauvek!
Setimo se koliko nas je puta, naročito posle noćnog partijanja, onako izgladnele i sa kojim promilom više, on momentalno okrepio? On je slastan, topao i sočan. On je jednostavan, a prefinjen. On je naš, novosadski, a već nadaleko poznat indeks!
O njegovom čuvenju dovoljno >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << govori to da je mnogo onih kojima nije big deal da iz okolnih mesta i Beograda sednu u kola i samo zbog njega dođu u Novi Sad. A tu su i one manje ekstremne varijante putovanja vozom iz prestonice u Novi Sad radi noćnog provoda koji bi se obavezno završavao sočnim indeksom.
U čemu je zapravo fora sa indeks sendvičem? Sočna šunka, slasni rendani sir, seckani šampinjoni i sve to zapečeno na plotni, sjedinjeno u svežoj, toploj, hrskavoj kifli sa premazima i salatama po želji, uz dodatak novosadskog lokalpatriotizma i daška iskonske potrebe da budemo drugačiji – indeks je bio i ostao gastro zaštitni znak Novog Sada.
Foto: Luftika Veoma je zanimljivo da, iako se njegov recept odavno proširio i na druge gradove Srbije – nikad nije postao naročito popularan, i zapravo nigde osim u Novom Sadu nije zaživeo. Reklo bi se da ipak ima nečeg u pomalo nadmenom novosadskom karakteru…
Kako i gde je nastao indeks sendvič? Da li ste znali da se baš ovog jula navršava punih 37 godina od nastanka prvog indeks sendviča, autentičnog novosadskog specijaliteta brze hrane? A znate li kako je sve zapravo počelo?
Davne 1984. godine, Denis Ullsen apsolvent ekonomije iz Petrovaradina, zakupio je kiosk za prodaju sendviča, hot dogova i hamburgera. Smestio se se baš u krugu Univerziteta, u neposrednoj blizini Poljoprivrednog fakulteta i FTN-a. Svoj plastični crveni kiosk je nazvao Akademac i u svoju ponudu odmah uvrstio sendvič sa šunkaricom, sirom i pavlakom, kojem je ubrzo, na zahtev mušterija dodao i ajvar. Može se reći da je ovo bio prototip indeksa kakvog danas svi poznajemo.
Foto: Luftika Međutim, Akademac ubrzo dobija konkurenciju u vidu skoro identičnog, susednog kioska i tada počinje više nego zanimljiva, gotovo filmska priča o rivalstvu, usponima i padovima, praćenih čak i jednim ubistvom u dugačkom redu za indeks, zatvaranjima i ponovnim otvaranjima, promeni lokacija i naziva lokala, a sve je to upakovano u gotovo filmsku, ali pre svega životnu priču o razvoju porodičnih biznisa vođenu borbom za uspehom.
Kako je “rat“ konkurenata stvorio savršen indeks? Suparništvo dva konkurentska lokala dovelo je do prave špijunaže. Radnici su proveravali šta se i ako radi u susednom kiosku i kakve su reakcije mušterija, da bi svako za sebe, prateći onog drugog postepeno usavršavao svoj sendvič, dodajući mu uvek nešto novo.
Indeks kakvog danas poznajemo je zapravo čist produkt konkurencije i želje za što boljim sendvičem koji će privući što više mušterija. Iako se već gotovo 4 decenije vodi fama oko toga ko je osmislio prvi indeks, činjenice govore da to jeste bio Denis Ullsen, ali da je naziv “indeks“ potekao iz konkurentskog lokala. I baš kao što je studentska knjižica šarena, puna različitih ocena, tako je i indeks sendvič pun raznobojnih sastojaka. Asocija i simbolika su više nego očigledne, zar ne?
Odavno prestao da bude samo studentski Iako su oba lokala imala odličnu prodaju, ovaj sendvič je neko vreme, pre svega zbog lokacije ipak ostao rezervisan pretežno za studente. Međutim, indeks sendvič kakvog danas poznajemo nije nastao preko noći, usavršavao se nekoliko godina, a svoj zenit popularnosti dosegao je na prelazu iz osamdesetih u devedesete godine prošlog veka, kada je gro mladih posle noćnog provoda iz dotadašnjih popularnih lokala brze hrane, samo zbog indeksa prešlo da se hrani kod fakulteta.
Usponi, padovi i borba za opstanak Idila je trajala sve do proleća 1992. godine, kada se, baš u redu za indeks, desio smrtonosni pucanj u kojem je nedužni student Z.T. (24) izgubio život. Iako nisu imali nikakve veze sa tragičnim događajem, vlasnici konkurentskih lokala su, od strane tadašnjih vlasti bili prinuđeni da, u roku od 3 dana zatvore svoje kioske, koji ubrzo bivaju i trajno ukllonjeni iz kruga fakulteta.
Vođeni velikom ljubavlju prema poslu, a na radost svih ljubitelja ovog specijaliteta – indeksi ubrzo nastavljaju sa radom, ali na drugim, već dobro poznatim lokacijama u gradu. Oba konkurenta su preživela velike izazove i svako je stvorio svoju savršenu verziju ovog, po mnogo čemu posebnog sendviča.
I taman kad smo svi pomislili da ne može bolje…
Stigao je on: Leo Index Iako se, tokom svih ovih godina index toliko usavršio da nismo ni pomišljali da može postati ukusniji – naš grad je nedavno postao bogatiji za još jedno mesto ljubitelja dobre, brze i autentične novosadske klope – Leo Index.
Foto: Promo Ovaj restoran je nastao iz želje mladog Aleksandra Leovca, da svom omiljenom jelu iz studentskih dana podari nove karakteristike i pokrene novu eru indeks sendviča.
Pitali smo se u čemu leži tajna dobrog indeksa?
Kvalitet pre svega – Glavna karakteristika dobrog index sendviča leži u tome da svi sastojci budu sveži i vrhunskog kvaliteta. Pod tim mislim pre svega na kvalitetnu šunku, sveže šampinjone, koje pripremamo odmah ispred gosta, a ne marinirane, i miks kvalitetnih vrsta sireva. U našem slučaju to su kačkavalj,trapist i gauda. Naravno, ne možemo da ne pomenemo ukusne premaze, sveže salate i čuvene index kifle – za Luftiku kaže Aleksandar Leovac, vlasnik Leo indexa.
Pogledajte i kako se u Leo Indeksu priprema indeks sendvič

Leo index – Nova era indeks sendviča -O specijalitetima koji se nalaze u našoj ponudi, počevši od sendviča – možemo reći da jedini u gradu imamo pravo na izbor kifle, odnosno gost može sam da bira u kojoj će se kifli (indeks kifla ili čuvena bavarska kifla) – praviti indeks ili neki drugi proizvod.
Foto: Luftika Osim klasičnih indeksa sa šunkom, tu su i oni obogaćeni  kulenom ili slaninom, a posebno bismo izdvojili INDEX ŠUMU u kojem se umesto svežih šampinjona koristi sveža bukovača, kao i pravu „zvezdu“ indeksa – naš zaštitni proizvod, a to je LEO INDEX sa pohovanim pilećim belim mesom, šunkom i sirom u preukusnoj bavarskoj kifli. Za sve vegetarijance nudimo i VEGE INDEX sa grilovanom bukovačom i biljnim sirom.
Ali to nije sve… tu su i kobasice, roštilj i salate Ukoliko poželite da probate nešto drugo i svoj stomak obradujete malo jačim obrokom, možete izabrati neku od 3 vrste kobasica, spravljenih po najsavremenijim nemačkim tehnologijama, a u ponudi su BRATWURST, GOVEĐA LJUTA, I VRELO SIR kobasica u neodoljivoj bavarskoj kifli, uz uvek sveže premaze i salate.
Kada je reč o ponudi roštilja, Leo Index se drži kvalitetnih klasika kao što su pileće belo meso, punjeno pileće belo meso, dimljeni pileći batak, Leo pljeskavica i Leo gurmanska pljeskavica. Zanimljivo je da se tim ovog restorana bavi i proizvodnjom osnovnih sirovina (mesom).
Foto: Promo Iz široke lepeze premaza i salata (urnebes, tzatziki, pavlaka-susam, pavlaka, kečep, senf, majonez ,tartar sos i sveže salate), posebno izdvajaju novosadski premaz, naćo sir dresing, beli luk dresing i karamelizovani luk .
– Smatramo da je ono što nas izdvaja od drugih priprema indeksa sa svežim šampinjonima, mogućnost izbora kifle i naši preukusni deserti.
Poslastice Za sve sladokusce, tu su i neodoljive poslastice – knedle (gomboce) u senzacionalnim kombinacijama čokolade, voća i sladoleda!
– Ukusi koje nudimo su knedle sa čokoladom uvaljane u plazmu sa prelivom od šumskog voća i sladoledom od vanile, nudimo i mix knedli u 3 različita ukusa (knedle sa čokoladom i višnjom, malinom i belom čokoladom i čokoladom uvaljane u plazmu sa prelivom od šumskog voća i sladoledom od vanile).
Kao kruna ovog deserta u ponudi su i famozne Snikers knedle, čija kombinacija slanog i slatkog ostavlja bez daha.
Foto: Promo Ako se pitate kolika je porcija knedli i u čemu se služe, možemo reći da je u porciji 5 do 6 knedli (250 grama slatkog obroka), posluženog u praktičnoj ambalaži za paste koja pruža uredno obavljanje obroka.
Svi znamo da, pored umešnosti u pripremanju hrane, bez dobrih sastojaka nema zdravog i ukusnog obroka. U Leo indexu, kvalitet je uvek na prvom mestu!
– Kada spomenete Leo index, kvalitet je sinonim za našu ponudu, naravno kao i higijena koja doprinosi zdravom i ukusnom obroku.
Em je na super lokaciji, em radi non-stop! Leo index je smešten na uglu Jevrejske i Gajeve, u Gajevoj 1. Priznaćete, više nego zgodno mesto, za sve one koji usput, u svakodnevnoj žurbi ili opuštenoj šetnji kroz grad ogladne. Ispred ovog restorana uočićete ogromnu lipu i veliki hlad, a ispod nje i baštu sa dva velika stola i stolicama. Obroke koje poručite „ za poneti“ možete sačekati u bašti, gde naravno možete sesti i natenane uživati u svom ukusnom obroku.
Ukoliko vam više odgovara dostava,  klopu iz Leo indexa možete lako naručiti tako što ćete pozvati broj 060 730 7800, na koji će se javiti ljubazno osoblje, primiti porudžbinu i potruditi se da vaš lepo upakovan, preukusan i topao obrok stigne na vreme. Isto to možete učiniti i putem Facebooka i Instagrama.
Naravno, tu je i naručivanje preko aplikacije www.donesi.com, pomoću koje ćete uz samo par klikova moći da uživate u izvanrednim obrocima Leo Index restorana.
Da li i vama, posle ove priče ide „voda na usta“? Zato vas ostavljamo da izaberete svoj omiljeni Leo obrok, a nama ne preostaje ništa drugo nego da učinimo isto i kažemo: „Prijatno“!
Ne sumnjamo da će ovoliki trud, posvećenost, ljubav i rad Leo Index tima dovesti do formiranja i širenja ovog brenda na radost svih obožavalaca indexa!

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.