Национална недеља подршке дојењу у ДЗ Нови Сад од 3. до 10. октобра

Izvor: GradskeInfo.rs, 03.Okt.2022, 14:09

Национална недеља подршке дојењу у ДЗ Нови Сад од 3. до 10. октобра

Национална недеља подршке дојењу у нашој земљи обележава се сваке године у 40. недељи, јер толико седмица траје трудноћа и тиме се симболично указује на тренутак отпочињања дојења. Ове године се обележава од 3. до 10. октобра са слоганом “Иступи за дојење – едукуј и подржи”. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Pexels/MART PRODUCTION Дојење представља најједноставнији, најздравији и најекономичнији начин да се обезбеди задовољење потреба новорођенчета за правилном исхраном. Мајчино млеко је потреба сваког новорођенчета, одојчета и детета до навршене друге године живота. Састав и количина мајчиног млека прилагођени су узрасту детета и његовим потребама. Осим што задовољава потребу за храном, дете сисањем остварује повезаност са мајком и задовољава потребу за блискошћу, стимулише развој свих својих чула, постиже бољи психомоторни развој и развој интелигенције.
Упркос међународним препорукама, само 40 одсто свих беба млађих од шест месеци у свету су искључиво дојене, а само 45 одсто наставља дојење до навршена 24 месеца.
Предности дојења за новорођенче/одојче:
– Обезбеђује правилан раст и развој
– Подстиче развој и сазревање одбрамбеног система
– Смањује ризик од гојазности
– Подстиче развој интелигенције
– Штити од многих болести и инфекција
– Смањује ризик од пролива
– Смањује ризик од појаве алергија
– Смањује ризик од синдрома изненадне смрти одојчета.
Предности дојења за мајку:
– Помаже успостављању емоционалне везе са дететом
– Смањује крварење после порођаја
– Доприноси нормализацији телесне масе
– Смањује ризик од појаве остеопорозе
– Смањује ризик од појаве малигних обољења дојке и јајника
– Смањује ризик од постпорођајне депресије
– Смањује ризик појаве анемије
Дом здравља „Нови Сад“ подржава и помаже мајкама да разумеју значај дојења и све здравствене бенефите које оно доноси кроз свакодневне активности које спроводимо кроз рад запослених у службама за здравствену заштиту жена, деце и патронажних сестара, напомињу из ДЗ „Нови Сад“.
Besplatan upis dece do 14 godina u Gradsku biblioteku do 7. oktobra

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Национална недеља подршке дојењу у ДЗ Нови Сад од 3. до 10. октобра се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.