Први јавни час здравствене кампање „Спаси ме“, 29. априла на Тргу слободе

Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Apr.2023, 12:39

Први јавни час здравствене кампање „Спаси ме“, 29. априла на Тргу слободе

Јавни час у оквиру кампање „Спаси ме“ биће одржан у суботу, 29. априла, са почетком у 10:00 часова на Тргу слободе испред Градске куће. Фото: кампања „Спаси ме“ Поред стандардних пунктова на којима ће посетиоци имати прилику да науче правилно извођење реанимације, припремљене >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << су и нове активности, које ће употпунити знање и вештине пружања прве помоћи свих присутних. Добро познати дечији кутак додатно је унапређен, а најмлађи ће поред квалитетне едукације имати прилику и лепо да се забаве.

У оквиру ове кампање, током прошле године, преко 4.000 грађана Новог Сада је едуковано о важности раног започињања кардиопулмоналне реанимације и употребе АЕД уређаја.
Примарни циљ кампање остаје исти, а то је да се оспособи што већи број суграђана да правовремено препознају срчани застој и започну кардиопулмоналну реанимацију (КПР) као и да се правилно обуче у коришћењу аутоматског екстерног дефибрилатора (АЕД). Студије су показале да је инциденца срчаног застоја, као једног од најчешћих животноугрожавајућих стања, на годишњем нивоу превазилази бројку од 500.000 на територији Европе.
Рано препознавање и позивање Службе хитне медицинске помоћи, као и започињање кардиопулмоналне реанимације, уз дефибрилацију и постреанимационо збрињавање, представљају четири кључне карике у ланцу преживљавања. Поштовањем поменутих карика смањује се стопа смртног иcxода као и тешких компликација до којих ово стање може да доведе, најпре неуролошких.
Жеља организатора овог пројекта је да ставе фокус на рано препознавање и благовременo започињање кардиопулмоналне реанимације од стране лаика, сматрајући да је познавање поменутих вештина од суштинске важности за сваког грађанина.
Поред раног започињања компресија, употреба АЕД апарата представља нешто на чему се кампања „Спаси ме“ и базира. Аутоматски екстерни дефибрилатор представља преносиви апарат чији је задатак да испоручи елекричну струју особама које имају срчани застој услед поремећаја ритма. Апарат преко лепљивих електрода, које се лепе на грудни кош унесрећеног, анализира ритам срца, препознаје ритмове који се дефибрилирају и путем гласовних налога води корисника кроз цео поступак оживљавања. Због једноставности апарата и усмених инструкција које пружа, свако је у могућности да га користи. Уз саму примену АЕД апарата, неизоставан део реанимације представљају компресије грудног коша које настоје да одрже циркулацију.
Организатори кампање „Спаси ме“ настоје да повећају квантитет и квалитет едукација шире популације. Часови који су одржани у протеклих годину дана привукли су пажњу свим старосним групама, посебно младима, чиме се дошло на корак ближе постизању подизања свести о важности раног започињања кардиопулмоналне реанимације и употребе АЕД уређаја.
Један од главних циљева био је ослобађање страха грађана и охрабривање истих за пружање неопходне и неодложе помоћи.
Због велике заинтересованости младих,  кампања је проширена на едукације које ће се одвијати у новосадским средњим школама и факултетима Универзитета Нови Сад.
Осим тога, како би се повећао број обучених људи за деловање у хитним ситуацијама као што је срчани застој, активности у оквиру  кампање проширене су и на околна места у Аутономској покрајини Војводини.
Јавни часови, као и претходне године, подразумевају детаљну обуку грађана на познатим јавним локацијама у Новом Саду, уз додатак нових едукативних радионица у виду Хајмлиховог захвата и пружања кардиопулмоналне реанимације код новорођенчета и мале деце.
За најмлађе је организован посебан пункт, на којем ће се на њима разумљив начин представити важност пружања прве помоћи.
Kojim brodovima će Novi Sad biti luka poslednje srede u mesecu? (sreda, 26. april)

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Први јавни час здравствене кампање „Спаси ме“, 29. априла на Тргу слободе се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.