Шта се дешава последњег петка у месецу у Новом Саду? (петак, 28. април)

Izvor: GradskeInfo.rs, 28.Apr.2023, 07:00

Шта се дешава последњег петка у месецу у Новом Саду? (петак, 28. април)

Последњи петак у месецу биће сунчан и топао. Највиша дневна температура ће бити 19 степени, а најнижа дневна 4 степена. Фото: Градске инфо Овог петка пред нама је низ занимљивих дешавања у Новом Саду.
Трећа по реду Новосадска Цветна пијаца почеће овог петка. Пијаца ће бити постављена >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << и у суботу, 29. априла на добро познатој локацији, на платоу испред СПЕНС-а. Фото: Уступљена фотографија/Покрет горана Новог Сада Свим суграђанима и суграђанкама представиће се произвођачи цвећа, садница и опреме за хортикултуру, произвођачи меда и хране. Излагачи су припремили разноврсну понуду сезонског цвећа, садница четинара и лишћара, кактуса, перена, опреме за садњу и башту.
Циљ манифестације је промоција малих произвођача који ће представити своје производе суграшанима. Кроз овакав вид промоције различитих профила излагача и произвођача, биће им омогућено да унапреде своју понуду, пласирају своје производе, остваре пословну сарадњу са осталим произвођачима и да промовишу своју делатност.
Данас у 19:00 часова, у просторијама Дигиталног омладинског центра Градске библиотеке (ул. Војводе Путника 1) одржаће се Читалачки клуб. Фото: Pixabay/LubosHouska Тема овог сусрета је књига „Дани напуштености“ италијанске списатељице Елене Феранте. Модераторка Читалачког клуба биће Клаудија Слепчев, библиотекарка Градске библиотеке у Новом Саду.
Више о књизи „Дани напуштености“ прочитајте ОВДЕ.
У Српском народном позоришту можете погледати монодраму у извођењу Стефана Остојића  „Лала“ од 20:30 часова.
Слобода или празнина Евгеније Оњегин је прародитељ данашњих генерација које своју слободу носе високо, доживљавају је као идентитет, па и смисао живота. А да ли је уопште познају погледајте у Позоришту младих од 19:30 часова у представи „Евгеније Оњегин“.
Фото: Градске инфо Бесплатна радионица за децу “Мала школа великих вештина” одржаће се у 17.30 сати, у Новосадском Дечијем Културном Центру, Радничка 20.
Ово је нови програм у организацији ЕУ инфо поинта и Удружења Хенди Ветерник, а намењен је деци узраста од 4 до 7 година.
Фото: Pixabay/MasterTux Још један филмски програм у серијалу посвећеном америчком алтернативном, авангардном филму одржаће са у 18.00 часова под називом “Underground superstars” у Америчком кутку. Љубитељи овог филмског жанра имаће прилике да погледају кратке филмове два култна америчка редитеља Дејвида Линча и Џима Џармуша, и о њима дискутују са редитељем Филипом Марковиновићем.
Филмови су на енглеском језику и немају титлове.
ЕЛЕKТРОПОП журка у Хали 2 на Новосадском сајму од 21:00 час. Не треба пуно да објашњавамо, али за оне који не знају.
ЕЛЕКТРОПОП је парти бренд из Новог Сада. Настао је са циљем да на једном месту окупи екипу која ће избрисати разлике међу људима и музичким жанровима.
ДЈ сетови су базирани на актуелном и ретро денс звуку: Doja Cat, Констракта, Olivia Rodrigo, Avicii, Z++, Lady Gaga, Tam, The Weeknd, Senidah, Billie Eilish, Dua Lipa, Madonna, Taylor Swift, Ariana Grande, Sajsi MC, Beyonce, Cardi B, Mimi Mercedez, Nicki Minaj…
Поједине улице ће остати без струје. ОВДЕ погледајте које.
Још данас од 12 до 18 часова, жене испред ТЦ “Променада” могу обавити бесплатан ултразвук дојки. Акцију организују Удружење „Жена уз жену“ и Асоцијација за унапређење здравља, а осим улктразвука суграђанке имају могућност да се, ради ефикасније превенције, информишу о самопрегледу.
Библиотека Матице српске ће данас, 28. априла, прославити свој дан. Фото: Градске инфо Свечана академија почеће у 12 часова, у Свечаној сали Матице српске.
Дан Библиотеке Матице српске одржава се на датум када је 1864. године донета одлука о пресељењу Матице српске и њене библиотеке из Пеште у Нови Сад. Овогодишња прослава биће нарочито свечана, будући да је Библиотека Матице српске одликована, у фебруару ове године, од стране председника Србије, Сретењским орденом првог степена. Библиотека ове године обележава и 185 година од отварања за јавност.
Овим поводом приређена је и изложба рукописне и старе штампане књиге, ауторки Душице Грбић и Гордане Ђилас. То ће бити ретка прилика да се виде оригиналне публикације из драгоцене колекције старе и ретке књиге Библиотеке Матице српске.

Данас ће бити уручена Награда Златна књига Библиотеке Матице српске која је, ове године, припала проф. др Владимиру Пишталу.

Уживајте!
Automobilom, vozom, avionom – koliko daleko možete od Novog Sada za 24 časa i šta nas čeka u budućnosti?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Шта се дешава последњег петка у месецу у Новом Саду? (петак, 28. април) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.