„Критична маса“ поново вози 27. маја

Izvor: GradskeInfo.rs, 24.Maj.2023, 07:39

„Критична маса“ поново вози 27. маја

Tалас кишних дана je иза нас, тако да „Критична маса“ излази на улице Новог Сада у суботу 27. маја, да се сви заједно возимо са једним циљем, да укажемо на насиље које се дешава у саобраћају. Фото: PrtSc/nsbi.org.rs/sr Има нас све више у граду који има донекле исте габарите као и претходних >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << година, а то значи да је на улицама већа гужва – има више и пешака, бициклиста и возача моторних возила. Пошто нас има више, треба нам и више времена да стигнемо на одредиште, на шта неки нису навикли. Уз то, на сваком кораку наилазимо на макар ситне неправилности и безобразлуке свих учесника у саобраћају, па се и ниво нервозе видно повећао.
Све то доприноси повећању насиља у саобраћају и већем броју саобраћајних незгода било да су са лакшим, тежим или чак смртним исходима.
Зато Новосадска бициклистичка иницијатива континуирано ради на притиску институција да се бициклистичка инфраструктура поправи (јер боља инфраструктура значи безбеднија вожња), и на едукацији суграђана о безбеднијој вожњи.
Ево неколико једноставних савета за безбеднију вожњу: С обзиром на то да у Новом Саду постоји више од 100 километара бициклистичких стаза и трака, скоро је немогуће возити аутомобил кроз град и не наићи на бициклисте.
Апелује се да возачи моторних возила да приликом скретања погледају и лево и десно, пошто је већина стаза двосмерна, како би на време приметили бициклисте.
Такође, апелује је упућен и бициклистима да не прелазе семафоре на црвено, да приликом преласка преко раскрснице успоре, осмотре ситуацију и кретање других учесника у саобраћају како би могли да реагују на време. Правилна осветљеност бициклиста доказано доприноси бољој безбедности бициклиста, а уз то је и законска обавеза сваког бициклисте. Да подсетимо, бицикл треба да има напред бело светло, а назад црвено светло.
Све ове теме биће обрађене детаљније на мајској Критичној маси која ће бити одржана у суботу 27. маја у 17:00 часова са поласком из Лиманског парка. Овом вожњом организатори желе да промовишу бициклирање и алтернативне начине кретања, али исто тако и да нагласе важност безбедности и поштовања у саобраћају.
Као и раније окупљање је у Лиманском парку, тачније на Субином платоу, одакле се креће лаганим темпом кроз следеће улице: Шекспирова, Народни фронт, Иве Андрића, Цара Душана, Футошка, Футошки пут, Булевар Кнеза Милоша, Булевар Војводе Степе, Бате Бркића, Булевар Јована Дучића, Булевар Слободана Јовановића, Булевар Војводе Степе, Булевар Европе, Радомира Раше Радујкова, са завршетком у новом парку на Новом Насељу.
U četvrtak u Sinagogi humanitarni koncert za Mihaila

Преузмите андроид апликацију.
Чланак „Критична маса“ поново вози 27. маја се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.