Предавање „Хемијски сунцобран“ у КС Свилара, 25. маја

Izvor: GradskeInfo.rs, 22.Maj.2023, 10:36

Предавање „Хемијски сунцобран“ у КС Свилара, 25. маја

Снежана Паповић ће 25. маја у 19:00 часова у простору Културне станице Свилара одржати предавање под називом „Хемијски сунцобран“, у оквиру циклуса научно-популарних предавања „Очи у очи са науком“. Фото: Културна станица Свилара Уколико вас интересује да саслушате савете по >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << питању заштите од сунца од Департмана за хемију, биохемију и заштиту животне средине – не пропустите овај догађај, јер се лето увелико ближи.
Да бисмо уживали (а не сакривали) на сунцу како током лета, тако и сваког сунчаног дана, добро је да знамо коју крему за сунчање да изаберемо за безбедно излагање сунчевим зрацима. Да ли сте знали да од свих бројних органских молекула која познаје хемија, постоји свега 27 хемијских једињења које козметичка индустрија сме да употребљава у козметичким препаратима за заштиту од сунчевог зрачења? Зашто ли је казна од 1000 долара резервисана за сваког ко донесе на Хаваје крему која у себи садржи један посебан органски молекул ?
Будући да је доказано да се једињења из крема за сунчање спирају са коже током боравка у води, пливања, најновија научна истраживања су показала да се и морски свет значајно хемијски мења услед интеракције са молекулима из наших крема за сунчање. Поред тога што нашу кожу штите од штетних ефеката сунчевог зрачења, научна истраживања показују да поједини молекули из крема за сунчање могу и нама да наштете.
Можемо ли те молекуле заменити неким безбеднијим, може ли знање из хемије да помогне у превазилажењу поменутих проблема? Посетите Културну станицу Свилара у четвртак и сазнајте одговоре на ова и бројна друга питања.
Predavanje „Ženski glasovi savremene austrijske književnosti“, u KS Svilara danas u 12 časova

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Предавање „Хемијски сунцобран“ у КС Свилара, 25. маја се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.