У Клиничком центру Војводине за мање од 24 часа извршене 4 трансплантације

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Feb.2024, 11:35

У Клиничком центру Војводине за мање од 24 часа извршене 4 трансплантације

У Клиничком центру Војводине, током претходне недеље мултидисциплинарни тим Центра за трансплантацију ћелија, ткива и органа, састављен од више лекара (васкуларних хирурга, уролога, анестезиолога, нефролога и трансфузиолога), медицинских сестара и здравствених техничара >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << успешно је извршио 4 трансплантације бубрега, за мање од 24 часа, од тога две од кадверичног (преминулог) донора, док су две трансплантације бубрега начињене од живог сродника. Фото: Unsplash/ABRAHAM POPOCATL Сви трансплантирани пацијенти су операцију поднели добро, са одличним послеоперативним током и без компликација, и сада са нормализованом функцијом трансплантираног бубрега. У наредном периоду се очекује поступни опоравак болесника и отпуст из КЦВ, те даље амбулантно праћење.
У 2024. години, Клинички центар Војводине планира да повећа укупан број трансплантација, као и да се начини потпуна ревизија листе чекања за трансплантацију бубрега на територији АП Војводине.
Овим трансплантацијама се у КЦ Војводине наставља вишегодишњи планирани процес донације органа порекла од преминулих особа, као и пажљиве селекције и изврешења трансплантација бубрега од стране живих сродних, али и несродних добровољних давалаца. Напомињемо да је у КЦ Војводине током 2023. године начињено 19 трансплантација бурбега, од тога 15 трансплантација кадаверичних бурбега, где је давалац преминула особа, а бројни органи су наставили живот и у другим установама (срце, јетра и бубрези кадаверичних давалаца), чиме се смањује листа чекања на трансплантацију и у другим установама.
Prvi arheološki ostaci kod saborne porte pronađeni 2007. godine. Milica Hristov, arheološkinja, za NS Uživo: Grobnice nisu u potpunosti istražene, u jednoj pronađen par bronzanih naušnica i bronzana igla

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак У Клиничком центру Војводине за мање од 24 часа извршене 4 трансплантације се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.