Овог викенда Нови Сад слави Дан планете Земље! (22. и 23. април)

Izvor: GradskeInfo.rs, 22.Apr.2023, 07:00

Овог викенда Нови Сад слави Дан планете Земље! (22. и 23. април)

Овог викенда можете уживати и лепом времену. Данас ће бити од 7 до 20, а у недељу од 6 до 22 степена. Лепо време, дешавања у природи, концерти, базари… много тога нас очекује овог викенда у Новом Саду. Фото: Градске инфо Данас је Дан планете Земље. Обележавања овог дана има за циљ >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << да повећају свест људи о угрожености животне средине, као и да се за њих ангажује што шира јавност.
У складу са данашњим даном многа дешавања ће одржати на отвореном и у природи.
Данас на Поповици стартује 46. Фрушкогорски маратон који ће трајати данас и сутра. У суботу (22. Април) организовани превоз је обезбеђен од 6 часова из Новог Сада. Поласци су усклађени са динамиком прилива путника, аутобуси крећу када се попуне. Место поласка су стајалишта градског превоза испред Железничке станице, на почетку Моста Слободе и у центру Сремске Каменице. У суботу до 22:00 сата, аутобуси ће се окретати на Фрушкогорском путу, код раскрснице са Мајданском улицом (то значи да аутобуси не иду до краја асфалтног пута, до окретнице на Поповици). Окретница код Мајданске улице, у суботу до 22:00 сата је и полазна станица за повратак учесника Маратона за Нови Сад. После 22 сата, па до недеље (23. Април 2023.) до 20:00 сати, аутобуси иду својом редовном линијом до окретнице на Поповици. Обезбеђени су ванредни поласци са Поповице у 22:00 и 24:00 сата у суботу и у недељу у 2:00 и 4:00 сата, и од 5:00 до 19:00 сати по потреби.
Фото: PrtSc/new.gigstix.com У недељу (23. Април) је обезбеђен посебан превоз за децу предшколског узраста са својим пратиоцима (родитељима, бакама, декама), који учествују на “Дечијој књижевној стази“- 4км. На старт треба да стигну између 11:00-11:20 сати. Ови аутобуси су наменски и полазе из Новог Сада, са перона испред Железничке станице у 10:30 сати, са стајањем на аутобуским стајалиштима на почетку Моста Слободе и у центру Сремске Каменице. Долазак сопственим возилом није омогућен.
Учесници из удаљених места који долазе организовано у суботу на маратон својим аутобусима, моћи ће доћи до Поповице, односно старта маратона, с тим што се њихови аутобуси по изласку путника, који не сме трајати више од 2 до 3 минута, морају враћати назад за Нови Сад на паркирање. Није дозвољено долазити на маратон спратним и зглобним аутобусима, јер је њихово кретање локалним путем за Поповицу забрањено.
За  учеснике 46. Фрушкогорског маратона ЈГСП „Нови Сад“ ће данас и сутра од 05:45 до 10:00 часова (по потреби) организовати ванредан превоз из Новог Сада за Поповицу са два терминала. Фото: Градске инфо ОВДЕ погледајте све детаље организованог превоза.
Због одржавања 46. Фрушкогорског маратона, данас од 06:30 до 14:30 часова (опционо до 22:00 часа, у зависности од проходности пута) привремено ће бити скраћена траса линије број 74 Нови Сад-Поповица. Поласци из Новог Сада саобраћаће до раскрснице Фрушкогорски пут/Мајданска улица, одакле ће по реду вожње бити и обављани поласци за Нови Сад. ОВДЕ погледајте све детаље измена режима саобраћаја.
Такмичење у проналажењу небеских објеката под називом „Месијев маратон 2023“, биће одржано овог викенда, 22. и 23. априла 2023. године, на излетишту Летенка, на Фрушкој гори. Фото: Градске инфо Организатори догађаја су новосадска астрономскадруштва “Нови Сад“, „Лира“ и „Космос“, као и Природно математички факултет и Покрајински завод за спорт и медицину спорта.
Љубитељи астрономије и ноћног неба из Србије и региона, већ дуже од две деценије се окупљају сваке године на омиљеном осматрачком такмичењу. Циљ догађаја је да се у току једне ноћи пронађе што већи број небеских објеката из чувеног „Каталога маглина и звезданих јата“, који је осмислио француски астроном, Шарл Месије.
Концерт Војвођанског симфонијског оркестра одржаће се данас, 22. априла, у новосадској Синагоги. Фото: Градске инфо На програму: А. Дворжак: Концерт за виолончело и оркестар бр. 2 у х-молу
П. И. Чајковски: Симфонија бр. 5 у е-молу
Улазнице за концерт су у продаји у Музичкој омладини Новог Сада (Католичка порта 2, тел. 021/452-344), радним данима од 9:00 до 13:00 часова, као и на дан концерта, у холу Синагоге, од 18:00 часова до почетка програма. Он-лине резервације и уплате на рачун омогућене су на линку.
Цена улазнице: 1.000 динара.
Студенти, ђаци и пензионери имају попуст 50%. Улазнице с попустом се купују искључиво лично.
Културна станица Свилара имаће прилику данас и сутра да угости флаутисте из земље и региона, поводом Другог регионалног сусрета флаутиста. Фото: Unsplash/Brenda Geisse Својеврстан пролог у сам програм представљаће изложба инструмената, која почиње данас у 13:00 часова.
Музички део програма отвориће Синиша Бокан, декан Академије уметности у Новом Саду у 14:00 часова. Концерти првог дана програма трајаће до 20:00 часова.
Други дан програма, 23. априла, почиње у 10:00 часова са завршетком у 17:00 часова.
Први регионални сусрет флаутиста одржан је 2019. године у организацији Музичке академије у Загребу. На њему су учествовале музичке академије земаља из региона: Словенија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Северна Македонија и Србија. На истом сусрету, предложено је да организатор наредног скупа буде Академија уметности Нови Сад, односно класа флауте Академије уметности.
Монодраму Дејт Сандре Силађев имаћете прилику да погледате 22. априла у 19.30 часова у Позоришту младих. Фото: промо Сандра Силађев је у улози средовечне госпође и самохране мајке Оливере Живковић која је изашла на заказани љубавни састанак. Међутим њен дејт се не појављује. Оливера дакле чека.
У Српском народном позоришту можете погледати неколико одличних представа овог викенда: Субота, 22. април Представа „Небески одред“ од 19:00 часова Представа „Крваве свадбе“ од 19:30 часова Недеља, 23. април Представа „Мефисто“ од 19:00 часова Представа „Царство мрака“ од 19:30 часова У Позоришту младих поред монодраме Дејт можете погледати мјузикал „Тинток“ у недељу од 19:00 часова.
Док најмлађи могу погледати две представе: Субота, 22. април Представа „Учене мишице“ од 11:00 часова Недеља, 23. април Представа „Како се гради карактер“ од 11:00 часова У Театрилу у недељу у 17:00 часова представа „Зубић Вила“. Као деца увек смо се питали како изгледа зубић Вила и ко је она у ствари. У овој представи упознајемо Зубић вилу баш на њен рођендан. Позвала је госте, своје пријатеље, који јесу мало необични али су сви дошли са намером да нас несто важно науче. Сви стижу на време , али један гост касни, то је вилин најбољи пријатељ Цврчак који поред тога што добро свира ништа друго не зна да ради и треба тек да учи. Заједно са децом он сазнаје за основне појмове, правила понашања у друштву и наравно хигијену. Представа је комбинација лутка глумац и у жанру је едукативне комедије за децу.
У Малој дворани СПЕНС-а у недељу, 23. априла, од 20 часова, бити одржано Првенство државе у тајландском боксу. Ово је први догађај оваквог типа, а главни слоган је „Жене су закон“ док је циљ побољшање положаја жена у друштву. Цена улазнице је 800 динара, а сав приход од продаје карата биће прослеђен мајкама чија деца имају неки облик инвалидитета.
Базар антиквитета у недељу, 23. априла у СКЦНС Фабрици од 10 до 16 часова. Фото: СКЦ Нови Сад Посетиоци ће бити у прилици да се упознају с понудом слика, сатова, старих предмета, монографија, књига, као и осталих предмета и објеката који су заокупили пажњу колекционара и љубитеља антиквитета.
Улаз за посетиоце је бесплатан, а за излагаче се учешће наплаћује 500 динара по штанду.
Они који желе да излажу треба да се пријаве на мејл jovangvero@yahoo.com.
Музеј Војводине и Француски институт у Новом Саду вас позивају на радионицу за родитеље и децу узраста од 8 година која се одржава у суботу, 22. априла од 16 до 17:30 часова. Аутори су Гел и Рамона из Француске који оквиру пројекта Дунав-одраз у водама, путују током Дунава и реализују радионице у градовима на обали Дунава.
Фото: Градске инфо Након њихове приче о свом путовању, родитељи са децом ће на немој карти Дунава цртати свој град и своје доживљаје окружења у ком живе.
Напомена: На радионици је доступно 20 места. Заинтересовани се могу пријавити на мејл адресу: pedagoska.sluzba@muzejvojvodine.org.rs
Сарадници на радионици су Љиљана Костић, Ивана Степанов, кустоси педагози из Музеја Војводине и Јелена Николић и Вања Манић-Матић из Француског института у Новом Саду.
Arena Cineplex поклања својим посетиоцима „Супер суботу”, 22. априла када ће током целог дана цена улазница за све филмове износити 200 динара. Фото: Arena Cinaplex Улазнице су у продаји на благајнама биоскопа, због великог интересовања резервација није могућа.
Супер биоскопски дан постао је традиционално омиљена акција фанова Arena Cineplex коју овај биоскоп организује неколико пута годишње.
Филмове које можете погледати ове супер суботе у биоскопу погледајте ОВДЕ.
На добро познатој локацији, плато испред Спенса, свим суграђанима и суграђанкама ће се данас представити произвођачи цвећа, садница и опреме за хортикултуру, произвођачи меда и хране. Фото: Градске инфо У питању је манифестација која се одржава на платоу СПЕНС-а, на којој своје производе, саднице, опрему и наравно цвеће продају бројни излагачи из Новог Сада и околине.
Понуда ће бити употпуњена излагачима меда и здравствено-безбедне хране, али и излагачима који се баве старим и уметничким занатима.
Радно време: од 8.30 до 18.00 часова Уживајте!
Protrčimo kroz istoriju: Fruškogorski maraton od svojih početaka pa do danas

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Овог викенда Нови Сад слави Дан планете Земље! (22. и 23. април) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.