У току је реализација пројекта „Утицај сна на правилан раст и развој школске деце 2023“

Izvor: GradskeInfo.rs, 23.Okt.2023, 08:43

У току је реализација пројекта „Утицај сна на правилан раст и развој школске деце 2023“

У току је реализација пројекта „Утицај сна на правилан раст и развој школске деце 2023“ који се спроводи у сарадњи са Градском управом за здравство. Фото: Freepik Пројекатом је планирано да се кроз радионичарски рад са ученицима трећих и четвртих разреда из 4 основне школе на територији >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Града Новог Сада ђаци упознају са важношћу сна за њихов раст и развој, када је препоручено време одласка на спавање као и о краткорочним и дугорочним последицама недовољног и нередовног сна.
Спавање има значајну улогу у развоју и сазревању мозга, али и целог организма. Током спавања ослобађају се хормони потребни за раст и развој детета. За свакодневно функционисање детета неопходно је довољно квалитетног сна. Родитељи усмерени на успех у школи и многобројне ваншколске активности често заборављају да је сан једнако важан за правилан раст и развој детета баш као и здрава исхрана и редовно вежбање.
Недовољно сна доводи до раздражљивости, нервозе, честих промена расположења, слабијег сналажења у социјалним ситуацијама. Може се одразити и на успех у школи кроз тешкоће са учењем, проблеме са концентрацијом и усмеравањем пажње. Дете може бити непажљиво и хиперактивно на часу напросто јер је поспано.
Недовољно сна утиче на метаболизам, што доводи до повећаног уноса калорија и здравствених проблема повезаних са прекомерном телесном масом. Код детета може постојати и отежана контрола емоција и импулса. Исто тако умор се може одразити на способност доношења одлука и брзину реаговања.
Све ово може бити значајан фактор у развоју ризичних понашања карактеристичних за овај развојни узраст.
Од детета, до детета, варира неопходна количина сна.
Истраживања показују да значајан проценат деце спава мање од 8 сати. Препорука да је то буде између 10 и 12 сати у овом развојном периоду.
Дужина сна, такође варира и од ситуације у којој се дете налази. Уколико је под повећаним психофизичким оптерећењем (серија напорних тренинга, припрема за такмичење, полазак у школу…) потребно му је више сна и одмора.
Od danas popust pri upisu u Gradsku biblioteku

 
 
 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак У току је реализација пројекта „Утицај сна на правилан раст и развој школске деце 2023“ се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.