Јавно здравствена кампања „Спаси ме“: Одржан први јавни час у 2023. години

Izvor: GradskeInfo.rs, 30.Apr.2023, 08:37

Јавно здравствена кампања „Спаси ме“: Одржан први јавни час у 2023. години

Јавно-здравствена кампања „Спаси ме“ одржала је свој први Јавни час у 2023. години на Тргу Слопбоде у Новом Саду. Грађани су имали прилику да као и прошле године, прођу бесплатну обуку из кардиопулмоналне реанимације (КПР) уз правилну употребу аутоматског екстерног дефибрилатора >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << (АЕД) као и да на адекватан начин науче како да препознају особу која је доживела нагло настали срчани застој. Фото: Дејан Крстић Након успшне претходне године у којој је кампања одржала три велика јавна часа и више мањих едукација у којима је обучено преко 4000 новосађана и новосађанки, и ове године јавном часу одазвао се велики број грађана, њих око 1000. Овом приликом сви посетиоци имали су могућност да на 5 различитих пунктова уче основе КПР-а уз употребу АЕД апарата. Најмлађи посетиоци имали сз могућност да у унапређеном дечијем кутку, кроз различите радионице науче како да позову хитне службе и да савладају основе реанимације на плишаном меди. Од ове године новина је што су уведена два нова пункта – пункт за реанимирање беба као и пункт на ком су грађани могли да науче како се правилно изводи Хајмлихов хват.
Фото: Промо Координаторка јавно здравствене кампање Спаси ме Теодора Лакић, нагласила је да је ова обука јако битна јер се овом кампањом ставља акценат на то да свако може да спаси живот и да буде херој као и да су сви чланови кампање дали свој маскималан допринос како би заинтересованима што квалитеније приказали основна правила реанимације.
– Баш као што наш слоган гласи „Не дозволи да се живот гаси – буди херој и спаси“ тако и ми желимо да кажемо и покажемо људима да свако може да спаси нечији живот и то ће научити путем наших едукација – рекла је Лакић и подсетила да је путем јавних часова прошле године обучено преко 4000 грађана Новог Сада и да је главни циљ да се ове године престигне тај број.
Никола Слокар, председник Секције прве помоћи Медицинског факултета у Новом Саду, изјавио је да је током друге године кампање СПАСИ МЕ, приметна повећана заинтересованост код суграђана, а сматра да је главни разлог за то унапређење активности које пружамо на едукацијама. Фото: Промо – Секција прве помоћи Медицинског факултета у Новом Саду веома је поносна на целокупну кампању која даје печат свему ономе што ми радимо и која је заправо суштина и наш задатак, а то је едукација што вечег броја становништва – рекао је Слокар и додао да се ускоро очекује нови јавни час о којем ће јавниост благовремено бити обавештена.
Данашњем јавном часу присуствовали су и амбасадори кампање кошаркаш Жељко Ребрача, фитнес тренер Саша Лазић као и Маша Купрешанин, учесница Сурвивора који су се дружили са посетиоцима. Јавни час свечано је отоврен кореографијом под називом „Статистичка грешка“ у извођењу Плаy данце студиа из Новог Сада, а за сјајну атмосферу на тргу побринули су се дј-ови са најслушанијег радија у граду АСФМ. Велики допринос реализацији кампање СПАСИ МЕ дали су и ИТ компанија Форwардсласх, Аqуа Вива Књаз Милош, ДЕМ чији су АЕД уређаји били постављени на пунктовима.
Наставак кампање планиран је и читаве 2023. године у виду одржавања јавних часова на различитим локацијама на територији Новог Сада, али и већим градова на територији Аутономне покрајине Војводине. Такође, планиране су и едукације у новосадским средњим школама и факултетима Универзитета у Новом Саду.
Пројекат је до сада подржан од стране Града Новог Сада, Градске управе за здравство Друштва лекара Војводине, Српског лекарског друштва и Медицинског факултета у Новом Саду.
Dešavanja u Novom Sadu u maju mesecu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Јавно здравствена кампања „Спаси ме“: Одржан први јавни час у 2023. години се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.