Први археолошки остаци код саборне порте пронађени 2007. године. Милица Христов, археолошкиња, за НС Уживо: Гробнице нису у потпуности истраж

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Feb.2024, 09:50

Први археолошки остаци код саборне порте пронађени 2007. године. Милица Христов, археолошкиња, за НС Уживо: Гробнице нису у потпуности истраж

Приликом заштитних археолошких истраживања и ископавања 2007. године, која су претходила радовима на реконструкцији канализације и партерном уређењу црквене порте, пронађени су остаци насељавања из средњевековног периода. На простору на којем се тренутно врше истраживања, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << откривено је преко 20 непокретних објеката. Фото: Уступљене фотографије/Илустрација/nsuzivo.rs „У току су заштитна археолошка истраживања на простору западно од црквене порте Саборног храма посвећеног св. Ђорђу. Порта Саборног храма је познати локалитет са археолошким и антрополошким садржајем. Приликом заштитних археолошких истраживања и ископавања 2007. године, која су претходила радовима на реконструкцији канализације и партерном уређењу црквене порте, пронађени су остаци насељавања из средњевековног периода (XI-XVI века) и остаци сахрањивања из нововековног периода ( XVII-XIX века). На простору на којем се тренутно врше истраживања до сада је откривено више од двадесет непокретних објеката и у њима је нађено доста покретних налаза као што су уломци керамичких посуда, предмети од гвожђа и бронзе, животињске кости“, рекла је за НС Уживо Милица Христов, археолог Покрајинског завода за заштиту споменика културе и додала:
„Од налаза треба поменути проналазак већег броја зиданих бунара, тачније седам бунара на релативно малом простору, као и три зидане гробнице. Већина пронађених објеката, могу се на основу керамичких уломака који су у њима нађени, датовати у 19. век. Гробнице још нису у потпуности истражене, у једној која јесте, осим скелетних остатака, нађено је пар бронзаних наушница и једна бронзана игла“, рекла је наша саговорница.
Izgleda kao da je proleće stiglo u Novi Sad ovog poslednjeg februarskog utorka! (utorak, 27. februar)

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Први археолошки остаци код саборне порте пронађени 2007. године. Милица Христов, археолошкиња, за НС Уживо: Гробнице нису у потпуности истражене, у једној пронађен пар бронзаних наушница и бронзана игла се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.