Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Okt.2023, 16:09

Нови Сад: Преко 20 милиона евра за унапређење енергетске ефикасности

За енергетску ефикасност у Новом Саду биће уложено преко 20 милиона евра. Низ иницијатива и успешних пројеката, у протеклих 11 година, су јасни показатељи да Град Нови Сад брине о својим грађанима. Одличан пример за то су: Програм енергетске ефикасности, набавка и уградња соларних >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << панела и колектора, али и модернизација јавне расвете. Фото: ТОНС Програм енергетске ефикасности на нивоу целе Србије, за трогодишњи период од 2022. до 2024. године, донет је како би се грађанима омогућила подршка у примени енергетски ефикасних мера и због штедње енергије.
У оквиру годишњег Плана енергетске ефикасности за 2022. годину, Град Нови Сад је обезбедио одређена средства уз подршку Министарства рударства и енергетике.
Средства су намењена грађанима за предузимање мера које ће унапредити енергетску ефикасност њихових домова. То укључује замену спољних прозора и врата породичних кућа и станова, унапређење термотехничких система (куповина и инсталација котлова на гас и биомасу, замена постојећих грејача простора ефикаснијим опцијама, уз замену или уградњу нових цеви и грејача простора – радијатора).
Такође, суфинансирање набавке и уградње соларних панела и колектора, електронски регулисаних циркулационих пумпи, топлотних пумпи и пратеће инсталације грејног система је доступно искључиво за породичне куће.
 
 







View this post on Instagram

















 
A post shared by Gradska uprava zžs Novi Sad (@gradskauprava.zzs.ns)


За станове је предвиђено суфинансирање опремања система грејања уређајима за регулацију и мерење количине топлоте. Трајање пројекта: Од 2022. до 2023. године, а његова вредност износи 649.616 евра.
Поред ових иницијатива, Град Нови Сад је такође успешно модернизовао јавну расвету. Постављено је чак 11.441 нових светиљки и изграђено 6.886 нових стубова, а изведена је и нова траса јавне расвете у дужини од 112.680 метара.
Фото: Војводина уживо Током овог процеса, коришћене су светиљке новијег типа са савременим метал-халогеним и ЛЕД изворима светла. На већим саобраћајним деоницама, као што су булевари, уграђена је опрема за димовање и управљање јавним осветљењем.
За ову сврху, у 2022. години издвојена су средства у висини од 2.900.000 евра.
Пројекат је укупно трајао од 2012. до 2022. године, а његова укупна вредност износила је 19.507.722 евра.
Такође, Град Нови Сад је предузео озбиљне помаке у правцу очувања животне средине и обновљивих извора енергије. У оквиру програма енергетске ефикасности, постављени су соларни панели и зелени кров на ШОСО “Др Милан Петровић”.
Пројекат је реализован у периоду од 2020. до 2021. године, а његова вредност износи 205.000 евра.
Ови пројекти јасно показују да Град Нови Сад води рачуна о потребама својих грађана, штеди енергију и унапређује животну средину.
Radovi na Rumenačkom putu teku po planu – desna traka u završnoj fazi (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Нови Сад: Преко 20 милиона евра за унапређење енергетске ефикасности се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.