Програма „Панонски бисери“ у Културној станици „Барка“, од 2. јуна

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Maj.2023, 15:06

Програма „Панонски бисери“ у Културној станици „Барка“, од 2. јуна

Први дан програма „Панонски бисери“ одржаће се 2. јуна од 18:00 часова у виду промоције четири књижевна дела чланова Савеза књижевника у отаџбини и расејању у простору Културне станице Барка. Фото: КС Барка Двосатни програм четири блиц промоције књжевних дела чланова СКОР, објављених >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << преко Савеза, предвиђен је као програм првог дана Панонских бисера, тродневне СКОР књижевне смотре. Панонски бисери трају три дана.
За први дан, петак 02. јун предвиђене четири промоције књжевних дела у великој сали наше Културне станице.
Другог дана, субота, 03. јун очекује вас промоција Зборника колоније посвећеног Ј. Дучићу и К. Трифковићу, са радовима свих учесника, у КЦ града Новог Сада.
Док је трећи дан недеља, 04. јун посвећен посети Змајевом музеју са читањем стихова у авлији, а потом духовни доприноос обнови Лединачког манастира Савинац, посетом и читањем стихова у порти, а потом и посета једном од лединачких етно домаћинстава.
Савез књижевника у отаџбини и расејању (СКОР) основан је са циљем окупљања књижевних стваралаца ма где били, живели и радили, ради подстицања на неговање, развијање и усавршавање језика, културе и живе речи српског народа. Основан је 2000. године на иницијативу неколико писаца из земље и иностранства, међу којима је најзаслужнија Вера Александрић, књижевница, која је цели радни век провела у Аустралији, а сада живи и ствара у Новом Саду.
Подстицање и неговање књижевног стваралаштва како у отаџбини – Србији, тако и међу писцима у расејању Савез остварује кроз следеће облике рада:
– афирмисање и представљање књижевних остварења својих чланова путем јавних средстава информисања, писаних и електронских медија, издавачке делатности, као и пружање помоћи у заштити њихових ауторских права;
– изражавање књижевних активности чланова преко књижевних сусрета, књижевних трибина, симпозијума, предавања, промоција, ауторских вечери и других погодних књижевних манифестација и ангажовања организованих од стране Савеза;
– организовање уметничке колоније на којој се промовишу циљеви Савеза и развијају како књижевно тако и друга уметничка стваралаштва; издавање књижевних публикација: књига, часописа, зборника, монографија и сл.;
– пласирање стваралаштва својих чланова у издањима сродних удружења, установа културе и издавачких кућа;
– сарадња у области културе и уметности са другим сродним или сличним књижевним, културним и просветним удружењима, установама и појединцима из земље и иностранства;
– промовисање српске културе и уметности у иностранству, посредством међународних и кооперативних пројеката;
– развијање књижевног стваралаштва, уопште, организовањем, спровођењем и учествовањем у јавном животу путем других културно-уметничких манифестација и залагањем за развој и унапређивање свих облика уметности.
СКОР једном годишње објављује зборник радова својих чланова Сазвежђа. Такође, једном годишње издаје се билтен Трагови душе у коме се наводе све активности Савеза (нове књиге, промоције, гостовања, награде наших чланова и сл.). Савез окупља око 400 чланова и пријатеља, организованих и оквиру матичне организације у Новом Саду и огранака у Београду, Врању, Нишу, Смедереву, Лесковцу и Параћину.
У циљу обогаћивања и проширивања деловања Савеза, настојаћемо да континуирано проналазимо нове начине рада и сарадње, и подстицати активно ангажовање и допринос свих досадашњих и будућих чланова у даљем пропагирању лепоте писане речи.
Književno veče u Kulturnoj stanici „Barka“, 7. i 8. juna

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Програма „Панонски бисери“ у Културној станици „Барка“, од 2. јуна се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.