На Тргу слободе свечано обележена 198. годишњица рођења Светозара Милетића (ВИДЕО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 22.Feb.2024, 16:13

На Тргу слободе свечано обележена 198. годишњица рођења Светозара Милетића (ВИДЕО)

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић присуствовао је државној свечаности посвећеној обележавању годишњице рођења Светозара Милетића коју су организовали Влада Републике Србије и Одбор Владе Републике Србије за неговање традиције ослободилачких ратова Србије у сарадњи >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << са Градом Новим Садом. Тако је по први пут, на основу Државног програма обележавања годишњица из историјских догађаја ослободилачких ратова Србије, на Тргу слободе у присуству великог броја грађана, код споменика Светозару Милетићу, полагањем венаца обележена 198. година од рођења једног од најпознатијих Новосађана и најзнаменитијих градоначелника у историји Новог Сада.
„Пре 198 година, на данашњи дан, рођен је др Светозар Милетић, човек чије име је синоним за борца за правду, слободу и јединство српског народа. Рођен у скромној, занатлијској кући у Мошорину, одрастао је на косовоском завету и српским јуначким традицијама. То га је за цео живот формирало и обележило. Даље га је пут водио у наш Нови Сад, где је завршио шест разреда православне гимназије. Гимназију је завршио у Братислави, а потом је студирао права у Пешти и Бечу, где је и докторирао. За градоначелника Српске Атине биран је два пута. Идеали за које се Милетић борио: слобода, правда и једнакост – остају камен темељац наше нације и државе и дан данас. Милетићева храброст неретко нам је путоказ како да се суочимо са изазовима данашњице. Његова визија јединства српског народа инспирише нас како да градимо културну, просветну, али и општенационалну политику. Потрудимо се да будемо достојни жртава које је Милетић поднео са заветом да градимо и јачамо нашу државу Србију. И од данас да се сваке године окупљамо овде у Новом Саду на дан 22. фебруара. И да будемо као некада окупљени око нашег сивог тића Светозара Милетића!“, рекао је градоначелник Милан Ђурић.

У оквиру свечаности, којој су поред бројних грађана, присуствовали и Епископ бачки господин др Иринеј, свештенство, званичници Владе Републике Србије, припадници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства одбране и Војске Србије, представници АП Војводине, локалних самоуправа и многи други, уприличен је богат културно-уметнички програм.
Наступио је хор Музичке школе „Исидор Бајић“ под диригентском палицом Тамаре Адамов Петијевић, као и тамбурашки ансамбл ученика те школе. Окупљенима се обратила и покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић која је истакла да је Милетић оставио траг и за будуће нараштаје и да његов пример доказује да тешка времена рађају јаке људе, а свечану церемонију предводио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић.
„Обележавање Милетићевог рођења представља духовну обнову Србије, која се дешава упоредо са инфраструктурном, привредном, спортском, културном и научном. Рођењем Светозара Милетића постављена је политика српског као државотворног народа у Србији. Та Милетићева политика, и данас је живa“, рекао је министар Селаковић.
Светозар Милетић, рођен је у Мошорину 22. фебруара 1826. године. Био је српски правник, новинар и политичар, доктор права, адвокат у Новом Саду и народни посланик. Једно време би је и градоначелник Новог Сада и један је од најзначајнијих и најутицајнијих српских политичара у Аустроугарској, друге половине XИX века. Светозар Милетић, сматра се за једног од најобразованијих Срба свог времена и зачетника борбе за национално ослобођење српског народа северно од Саве и Дунава. Као најмлађи градоначелник Новог Сада прогласио је српски језик званичним, а укинуо немачку реалку. Залагао се и за подизање здања Градске куће у српском делу Новог Сада и био је један од оснивача Српског народног позоришта у Новом Саду. Умро је 4. фебруара 1901. године у Вршцу, а сахрањен је на Успенском гробљу у Новом Саду.
Ispred nekadašnje kuće Danila Kiša u Đirpanovoj posađen kesten u njegovu čast (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак На Тргу слободе свечано обележена 198. годишњица рођења Светозара Милетића (ВИДЕО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.