Пре 167 година рођен је научник који је задужио целу планету – Никола Тесла је почасни грађанин нашег града

Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Jul.2023, 10:14

Пре 167 година рођен је научник који је задужио целу планету – Никола Тесла је почасни грађанин нашег града

Никола Тесла остаће упамћен по својим научним достигнућима. Његови проналасци омогућили су производњу и пренос струје. Рођен је у Смиљану 10. јула 1856. године, као четврто дете. Фото: Wikimedia Commons Одувек је показивао наклоност и заинтересованост ка научним истраживањима. Са 19 година >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << преселио се у Грац. Идеја о ротирајућем магнетном пољу и план за индукциони мотор јавила му се 1881. године.
Први електромотор на наизменичну струју Тесла је направио 1887. године. Индустријалац Џорџ Вестингхаус купио је права на Теслин патент полифазног система 1888. године.
Тесла је почасни грађанин Новог Сада Град Нови Сад је 1936. године Николу Теслу прогласио за почасног грађанина. У Новом Саду 1935. године, покренут је радио-часопис “Тесла”. Његово име носи једна од улица Новог Сада. Теслино име носи и једна од основних школа у граду, један од студентских домова, а у насељу Телеп основана је и Месна заједница Никола Тесла. У Електровојводини постоји меморијал музејско-галеријског типа посвећен Николи Тесли, са научниковом бистом. У Дунавској улици постоји и кафић посвећен Николи Тесли. Такође, у Новом Саду постоји и Тесла центар- осносно средња школа која је посвећена млађим генерацијама који желе да усаврше своје знање.
У првом турбо кружном току у Србији, који се налази на раскрници Булевара цара Лазара и Фрушкогорске улице налазиће се споменик посвећен овом великану.
Фото: Град Нови Сад У средишњем делу “турбо” кружног тока, налазиће се десет метара висок споменик Николи Тесли.
Град Нови Сад у циљу добијања најквалитетнијег вајарског дела издвојиће за споменик 5,4 милиона динара.
Лик Николе Тесле на 210.000 апоена Прошле године лик Николе Тесле налази се на 210.000 апоена од по 100 динара, а вредност новчаница износи 41 милион динара.
Фото: Pixabay/www_slon_pics У Новом Саду постоји неколико мурала посвећена Николи Тесли.
Фото: Градске инфо На Лиману налази се мурал посвећен великану. На фасади зграде “Електровојводине” прошле године због одржавања шесте манифестације “Дани америчке културе”, осликан је мурал Николи Тесли.
 
 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Пре 167 година рођен је научник који је задужио целу планету – Никола Тесла је почасни грађанин нашег града се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.