Светски дан деце оболеле од рака – 15. фебруар биће обележен и у Новом Саду

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Feb.2024, 09:48

Светски дан деце оболеле од рака – 15. фебруар биће обележен и у Новом Саду

Национално удружење родитеља деце оболеле од рака – НУРДОР и ове године ће традиционално обележити Светски дан деце оболеле од рака 15. фебруар у више од 30 градова у Србији. Фото: www.nurdor.org У Србији сваког дана једно дете оболи од рака. Скоро сваке недеље једно дете нажалост премине. >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Иако смо у годинама иза нас много ствари унапредили, још је дуг пут да у нашој земљи створимо најбоље могуће услове за лечење деце.
Поред самих услова на болничким одељењима, од неизмерне важности за целу породицу детета које се лечи јесте да лечење буде хумано. Ово пре свега значи да се посебна пажња мора посветити правима деце у болници, неговању детињства и достојанства и приступа у ком лечење није само лечење болести, већ лечење човека са свим психолошким и емоционалним карактеристикама које његова личност поседује.
НУРДОР ће у току 2024. године кроз своје активности посебну пажњу посветити промоцији и унапређењу права деце у болници, онако како су дефинсиана у Повељи о правима деце у болници Европског удружења за бригу о деци у болницама.
Кроз кампању „И ја се борим“, којом обележавамо 15. фебруар, ова организација жели да позове јавност и грађане на подршку у овим активностима. Питање бриге о правима деце у болници не тиче се само њихових породица, већ целе друштвене заједнице, јер друштво које о томе не брине није добро ни за кога.
Ово је заједничка борба свих нас и потребна нам је подршка и зато се надамо да се видимо у четвртак, 15. фебруара, од 12 до 14 часова у Кнез Михајловој у Београду, на Тргу Слободе у Новом Саду и платоу код Калче у Нишу.
Осим у Београду, Новом Саду и Нишу тог дана, акције подршке НУРДОР ће организовати и на трговима и главним шеталиштима у: Крагујевцу, Чачку, Смедереву, Пријепољу, Рековцу, Краљеву, Лебану, Убу, Бору, Лазаревцу, Прибоју, Ужицу, Ваљеву, Зрењанину, Коцељеви, Златибору, Ивањици, Крушевцу, Сјеници, Сомбору, Суботици, Сремској Митровици, Кикинди, Шиду, Лесковцу, Врању, Пироту, Владичином Хану и Прокупљу.
Тачне локације можете погледати ОВДЕ
И ове године, у партнерству са Институтом за трансфузију крви Србије, организујују се добровољна давања крви 15. фебруара: Београд од 8:00 до 15:00 у Институту на адреси Светог Саве 39 Новом Саду на Тргу Слободе од 10:00 до 14:00 Заводу за трансфузију крви Војводине од 09:00 до 14:00 и у Нишу у простору Црвеног крста од 11:00 до 15:00 Давање крви спашава животе деце, сваког дана.
Akcija se završava danas – preko 350 Novosađanki dobilo besplatan mamografski pregled (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Светски дан деце оболеле од рака – 15. фебруар биће обележен и у Новом Саду се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.