Хуманитарни понедељак се вратио у Нови Сад (понедељак, 15. мај)

Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Maj.2023, 07:01

Хуманитарни понедељак се вратио у Нови Сад (понедељак, 15. мај)

Након одличног одмора и забаве, данас сте вероватно пуни елана и спремни  да упловите у радну недеље која је пред нама. Фото: Градске инфо Ако данас устанете пуни елана и ентузијазма немојте дозволити да један погледа кроз прозор то промени. За данас метеоролози најављују јаку >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << кишу и температуру најнижу дневну 12 степени и највишу дневну 15 степени.
Кишобране у руке, осмех на лице и све је ок.
Данас се у Новом Саду дешава толико лепих ствари да је просто штета да их пропустите.
Ево шта нас очекује данас у нашем граду: Акција „Хуманитарни понедељак“  се вратила у наш град, лепо време на стиже и све ћемо чешће бити на Штранду, сваки понедељак биће хуманитарни и моћићемо да помогнемо нашим суграђанима којима је помоћ најпотребнија. Овај понедељак биће намењен Димитрију Станковићу. Данас се улаз на плажу неће наплаћивати, а карту ће заменити добровољни прилози посетилаца у складу са њиховим финансијским могућностима.
Кутије у које ће грађани моћи да приложе помоћ биће постављене уз капије Штранда од 8 до 19 часова.
Фото: Градске инфо У оквиру превентивне кампање „Еуромеланома дан“ која ће се одржати данас, сви заинтересовани ће у домовима здравља моћи да ураде превентивне прегледе код дерматолога.
Циљ ове европске кампање јесте рано откривање малигних тумора коже. Осим прегледа код дерматолога, циљ је и да се промовише значај превенције, ране дијагнозе и раног лечења рака коже, првенствено меланома.
Фото: Pixabay/Mariolh Из Дома здравља „Нови Сад“ позивају заинтересоване грађане да се за ове прегледе пријаве до недеље, 14. маја онлајн или позивом на број телефона 061/24-89-703.
Из Дома здравља „Нови Сад“ додају и да грађани који не успеју да закажу преглед у оквиру ове кампање, могу превентивни преглед коже да обаве код дерматолога, са упутом изабраног лекара и у заказаном термину.
Једно од многобројних дешавања које ће се одржати у нашем граду ове недеље је и манифестација „Музеји за 10“. данас на програму од 19:00 часова је  Камена башта – кустоско вођење кроз Парк скулптура. Од 2017. године до данас на Тргу галерија почео је да се развија тзв. Парк скулптура. У оквиру овог пројекта изливено је пет скулптура Галерије Матице српске, као и по једна из Спомен-збирке Павла Бељанског и Галерије ликовне уметности поклон збирке Рајка Мамузића.
Фото: Галерија матице српске Постављене испред зграде Галерије, као и у парку на Тргу галерија, скулптуре симболишу почетак новог уметничког простора који ће се током наредних година ширити и развијати, све у циљу истицања Трга галерија као значајне културне и уметничке тачке Града. О постављеним скулптурама као и идеји Парка посетиоци ће имати прилике да чују више на кустоском вођењу мр Данила Вуксановића, помоћника управника и вишег конзерватора, под називом Камена башта.
Поред „Камене баште“ и Музеј Војводине је припремио богат програм за посетиоце. У 12 часова биће организовано стручно вођење кроз сталну поставку Војводина од праисторије до средине 20. века (Дунавска 35), а у 13 часова стручно вођење кроз сталну поставку Војводине у Првом и Другом светском рату (Дунавска 37).
Такође у 13 часова (Дунавска 35) биће уприличена промоција новог издања Музеја Каталог збирке Грађанска ношња Музеја Војводине ауторке, музејске саветнице Љубице Отић. На промоцији ће поред директорке Музеја мр Тијане Станковић Пештерац и ауторке говорити и рецензенти – музејске саветнице Љиљана Лазић и Катарина Радисављевић.
Фото: PrtSc/muzejvojvodine.org.rs Дан завршавамо тематским кустоским вођењем кроз етнолошки део сталне поставке у 18 сати у друштву са музејском саветницом етнолошкињом Љиљаном Трифуновић у шетњи под називом Рука, основа, потка.
Наглашавамо да су врата Музеја од понедељка до петка отворена бесплатно за све посетиоце.
Дум метал бенд The Temple из Солуна наступа вечерас у СКЦНС Фабрици, Уз њих ће наступити и stoner doom trio Cheap Moonshine.
Фото: PrtSc/new.gigstix.com У представи „Женски разговори“ по тексту Душка Радовића, која траје већ 30 година и која никога на оставља равнодушним и која ће вас насмејати до суза улоге су поделили велика имена српског глумишта, Светлана Цеца Бојковић, Весна Чипчић, Милан Цаци Михаиловић.
Представа ће се одржати вечерас у свечаној сали НИС-а од 20:00 часова.
Вечерас од 19 часова у Новосадском позоришту биће одржана представа „Путујуће позориште Шопаловић“ редитељке Маргарете Табороши.
У Српском народном позоришту можете погледати у 14:00 и у 16:00 часова оперу „Чаробна фрула“. Фото: Градске инфо На репертоару Позоришта младих је представа „Алиса из огледала“ од 11:00 часова.
Поједине улице ће остати без струје. ОВДЕ погледајте које!
Због планираних радова на резервоару Татарско брдо, постоји могућност да од 8 до 20 сати без воде остану Буковац и Чардак.
Уживајте!
Riba iz vremena dinosaurusa i mamut iz ledenog doba – u Radničkoj ulici krije se istorija životinjskog sveta (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Хуманитарни понедељак се вратио у Нови Сад (понедељак, 15. мај) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.