Да ли је у Новом Саду данас књижевни или сасвим обичан дан? (среда, 12. април)

Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Apr.2023, 07:00

Да ли је у Новом Саду данас књижевни или сасвим обичан дан? (среда, 12. април)

Српска православна црква и верници данас обележавају трећи дан Велике недеље, односно Велику среду. Фото: Градске инфо Народна веровања и обичаји: Ово је последњи, пуни, радни дан у недељи. Било је забрањено да жене шију, баш као и у цветној недељи. У Неготинској крајни чупао се >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << буријан (биљка) за који се веровало да има магијску моћ и да штити од вештица. Ова биљка је поред магијске, нашла примену и у народој медицини.
Понегде се и на велику среду, фарбају ускршња јаја.
Како већина нас у Новом Саду данас не фарба јаја, ево неких од предлога шта можете да радите данас у нашем граду. Трибина „Нови Сад: књижевни или сасвим обичан град?“ одржаће се данас у Културној станици Свилара, са почетком у 19 часова.
Фото: Градске инфо Гост ће бити новосадски писац и актуелни управник Српског народног позоришта Зоран Ђерић.
Разговор ће модерирати проф. Владимир Гвозден.
Академија уметности у Новом Саду и ове године обрадоваће новосадску, али и београдску публику концертом свог Симфонијског оркестра који ће се одржати у Синагоги, са почетком у 20 часова. Фото: PrtSc/akademija.uns.ac.rs Оркестар чине студенти Извођачких уметности Департмана музичке уметности и њихови професори, а којим диригује професор Академије уметности маестро Андреј Бурсаћ.
Несвакидашњи репертоар савремене музике инспирисане традиционалним јапанским инструментима обухватиће светску премијеру дела „Четири етерична комада за кото, шакухачи и гудачки оркестар“ наше композиторке и професорке Академије уметности у Новом Саду Александре Вребалов.
Клинци су на распусту поведите их на представу „Девојчица са шибицама“ у Позориште младих од 19:30 часова. Девојчица са шибицама“ је представа о деци у покрету. О деци којој је улица дом. О деци у коју често не желимо да гледамо. Ово је представа за децу и родитеље, и бајка која нас учи да гледамо у људе, а не у звезде, те да срећан крај стварамо управо ми.
Фото: PrtSc/pozoristemladih.co.rs Гостовање представе „Чорба од канаринаца“ у Свечаној сали НИС-а, вечерас од 20:00 часова.
Фото: Промо Љубомир Бандовић и Мина Лазаревић гостоваће у Новом Саду са представом „Чорба од канаринца“ поводом 10 година извођења представе.
Реч редитеља: Јеца и Меда се воле. Воле се већ тринаест година, искрено и потпуно. Јеца жели да се венчају како би се волели још више. Меда никако не жели да се венчају, како се не би после волели мање. Пет минута пред заказан термин у општини, њих двоје проналазе компромис – у тих пет минута ће се играти брака, видети како им иде и онда одлучити.
Кроз овај једноставан, духовит заплет, Милош Радовић се маестрално поиграва свим архетипским ситуацијама које носи један мушко – женски однос. Аутор успева немогуће – да кривицу и заслуге подели на равне части, притом вешто и опрезно играјући на танкој ивици између динамичне комедије и нежне мелодраме.
Фото: Градске инфо У Српском народном позоришту од 19:30 на репертоару је представа „Поетеса“.
Поједине улице ће остати без струје. ОВДЕ погледајте које!
Уживајте!
Grad Novi Sad suvbencijama podstiče samozapošljavanje žena

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Да ли је у Новом Саду данас књижевни или сасвим обичан дан? (среда, 12. април) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.