Основна школа „Вук Караџић” обележила 110 година постојања

Izvor: GradskeInfo.rs, 22.Sep.2022, 09:56

Основна школа „Вук Караџић” обележила 110 година постојања

На данашњи празник, Малу Госпојину, салајачка Основна школа „Вук Караџић„, традиционално је прославила је 110. годишњицу рада. Фото: PrtSc/vkaradzicns.edu.rs Овај велики јубилеј, уз мноштво званица, ђаци и запослени прославили су приредбом, одржаној у свечаној сали НИС-а.
ОШ Вук Караџић >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << основана је 21. септембра 1912. Тада је имала свега три одељења првог разреда и бројала 60 ученика. Након дугих 110 година, претрпела је разне промене. „Године 1967/68. наша школа имала је рекордних 694 ученика, што је, према записима које поседујемо, уједно и највећи број одељења у историји школе“, рекла је директорка ОШ „Вук Караџић„ Зорица Зељковић, и наставила:
„Онда смо, нажалост, пре око 15 година пали на 351 ученика, да бисмо данас имали чак 22 одељења. Од првог до четвртог разреда увек имамо по три одељења, два одељења петог и седмог, а три шестог и осмог разреда, што чини укупно 477 ученика.“
Премда се градско насеље Салајка, добијајући вишеспратнице, из године у годину шири, директорка Зељковић изразила је наду да ће временом у овој осмолетки расти и број ученика.
Фото: PrtSc/vkaradzicns.edu.rs Школска настава организована је у две смене, а осим продуженог боравка, који има већина школа у граду, ОШ Вук Караџић издваја се по пројекту започетом 2019. „Године 2019. покренули смо обогаћени једносменски рад, који и даље траје. Деца након наставе у школи имају ручак који је обезбедио Град, односно Градска управа за социјална питања“, објаснила је Зељковић.
„Након тога, ђаци имају низ активности којима се баве према својим афинитетима. Главна ствар је да током тих активности ученици трећих и четвртих разреда одраде и већину домаћих задатака. Тако се они припремају за захтевнији циклус образовања, али се и родитељи код куће растерећују.“
Модерну салајачку основну школу чини главна школска зграда, павиљон са ученицима за прваке и кухињом с трпезаријом, засебна зграда с дигиталном и учионицом за музичко васпитање, као и свечана сала отворена на стогодишњицу школе. „Године 2021/2022. успеле смо да, уз подршку Града и Градске управе за образовање, пресвучемо дотрајали терен испред фискултурне сале“, истиче директорка Зељковић.
„Потом смо, поред терена намењеног за рукомет, добили још један мањи терен за одбојку. Обезбедили смо и сигурносну ограду, која опасује терен како би се деца безбедно бавила активностима. Исте године покрили смо бехатоном и школско двориште. Направили смо и један мали школски врт, где су наши ученици засадили одређене културе, попут малине, трешње, о чему сада воде рачуна. Деца негују и разне зачинске биљчице и користе их током слободне наставе када са учитељицама праве разна јела или одлазе куварицама и додају зачине у јела које сами касније и конзумирају. Наша школа функционише као једна велика породица.“
Члан Градског већа за образовање Дина Вучинић ученицима, предавачима и директорки ОШ „Вук Караџић„ упутила је честитке поводом јубиларног 110. рођендана школе. „Ко би рекао да ова школа слави 110 година постојања, а тако модерно приступа образовању младих људи“, изјавила је Вучинић.
„Ми смо као Град задовољни како школа функционише, а посебно смо захвални компанији НИС, која је, као друштвено одговорна компанија, све ове године, заједно са Градом, подржавала Основну школу „Вук Караџић. Надам се да ће школа прослављати још много јубилеја, а како се градско насеље Сајлово непрестано шири, надам се и да ће учионице ове школе с временом постајати тесне.“
Gradska biblioteka obeležava Dan biblioteke

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Основна школа „Вук Караџић” обележила 110 година постојања се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.