Од које године би дете могло да ради кућне послове: Важно је да их укључите у домаћинство

Izvor: GradskeInfo.rs, 11.Jul.2023, 20:22

Од које године би дете могло да ради кућне послове: Важно је да их укључите у домаћинство

Да ли сте планирали да дете укључите у кућне послове. Фото: Pexels/Alex Green Ваши малишани могу да учествују у свакодневним пословима, као што је сређивање куће. Ово су прилике када се деца уче добрим навикама и васпитању које уз то позитивно утичу на њихов тразвој. Стручњаци сматрају >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << да већ око свог трећег рођендана дете почиње да се угледа на своје родитеље када је реч о животу у домаћинству. Они тада већ примећују како се брише прашина, да мама меша тесто за торте, припрема салату… Ево како и када да их уведете у кућне послове.
Учи се од малих ногу! Период који деца проведу у улози маминих или татиних малих помоћника је веома кратак. Ако сада детету доделите један задатак, оно ће га усвојити и усталити, добиће информацију да свако мора да уради нешто како би домаћинство несметано функционисало. У почетку, наравно детету треба помагати и водити рачуна које послове оно сме да обавља. Тако, на пример, можете да га научите где да стави прљаво посуђе које ће пренети од трпезаријког стола до кухиње. Овај савет нарочито има смисла у тимском раду. Родитељски узор делује као додатни мотивациони подстицај.
Код куће се стичу прве навике које су потребне у школи и касније – дете које је навикло да обавља своје дужности у кучи, имаће мање потешкоћа са обавезама у школи. Тако ће разумети да понекад мора да ради ствари које можда и не воли да ради – то ће му касније помоћи у домаћим задацима, тврде стручњаци.
Рутински послови попут сређивања куће могу да буду забавни ако им тако приступите: на пример, реците деци да сакупе све ствари у одређеној боји или облику, или уведите трик као на пример „Колико играчака можете да одложите док бројите до десет“. То даје малишанима подстицај да раде ствари које ће им бити важне када одрасту. Корисна су и породична планирања, седите заједно и наведите задатке које треба обавити и распоредите их тако да одговарају сваком детету, односно његовом узрасту. Децу треба стално подсећати на њихова задужења и одговорност, па чак и када имају осам или девет година, и не будите штедљиви са комплиментима када ураде своје обавезе. Треба их научити да свакодневне послове сви морају да обављају јер су део породице, али исто тако неће бити грешка ако их некада наградите за, на пример, чишћење лишћа или снега са аутомобила.
Ово су послови за децу од три године: одлагање пешкира и крпа за прање, чишћење играчака, брисање прашине са намештаја, прање поврћа у судопери, ређање воћки на колачима. Малишану изнад пете године можете да задате да испразни смеће, извади судове из машине, залива биљке, сортира чарапе, нахрани љубимца, прегледа поштанско сандуче, постави сто, намести свој кревет, покупи лишће у дворишту, помаже у куповини…
Osam osobina koje deca mogu da naslede od predaka: Fobije, muzikalnost.., ali i smisao za humor

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Од које године би дете могло да ради кућне послове: Важно је да их укључите у домаћинство се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.