Новосађани, чувајте се врућине и пазите да не изгорите данас! (уторак, 11. јул)

Izvor: GradskeInfo.rs, 11.Jul.2023, 07:01

Новосађани, чувајте се врућине и пазите да не изгорите данас! (уторак, 11. јул)

Најављене тропске врелине неће заобићи ни Нови Сад. Најављена дневна температура за данас ће бити изнад 34 степена. Није лоше да знате како да се заштитите и како да осигурате да не доживите топлотни удар или да дехидрирате. Фото: Градске инфо Како због велике врућине нема пуно >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << дешавања у Новом Саду, дан је идеалан за провод на Штранду, а осим чињенице да ће вам на Штранду врућина лакше пасти, данас се одржава и једна интересантна манифестација.
Поводом обележавања Светског дана становништва, Превентивни центар Дома здравља ”Нови Сад” ће заједно са Службом за стоматолошку заштиту обележити овај датум јавном манифестацијом на Штранду (код улаза 2, испод моста Слободе) од 9 до12 часова следећим активностима: Превенција дијабетеса: контрола нивоа шећера у крви и израчунавање БМИ Превенција малигних болести: едукација жена за самопреглед дојки Савети стоматолога за очување здравља зуба и усне дупље Превенција кардиоваскуларних болести: мерење висине крвног притиска и пулса Савети за исхрану током летњег периода  Савети за негу и очување здравља коже током сунчања  Подела здравствено васпитног материјала И када већ причамо о превенцијама и здрављу морамо споменути и како да се сваки појединац, у периоду великих врућина одржава мере личне заштите како би одржавао физиолошки механизам терморегулације: Одећа би требало да је направљена од лаганих летњих материјала светле боје, а чија структура допушта пропустљивост ваздуха и омогућава успешније одавање топлоте. Редовна рехидрација у току целог дана, невезано за степен физичке активности или осећај жеђи. Уколико се ради о старијој популацији или незапосленима, све теже кућне послове (прање рубља, тепиха, завеса…) требало би обављати у хладнијој половини дана (јутро, вече). Без преке потребе, не би требало напуштати добро климатизован затворени простор за све време трајања повишене спољне температуре. Уколико је то неизбежно, обезбедити редовну рехидрацију у току боравка на топлом. Посебну пажњу треба обратити на одржавање личне хигијене, затим на хигијенске услове у току прања воћа и поврћа као и на саму припрему хране, јер у условима када је организму неопходно беспрекорно функционисање система терморегулације, свака дехидрација, настала као последица алиментарне интоксикације праћене дијарејом, додатно би компликовало здравствено стање особе која је претрпела било које од наведених клиничких манифестација топлотног стреса. Често мењање чисте и суве одеће, требало би примењивати, како као превентивну меру, тако и у случају већ дијагностикованог топлотног осипа. Смањење интензитета физичке активности или скраћење времена изложености дејству повишене амбијенталне температуре.  Редовни унос течности, 1 чаша воде на 20 минута, у устаљеном ритму, без обзира на евентуално одсуство осећаја жеђи. Појава топлотних едема горњих и доњих екстремитета превенира се регуларно обављеном аклиматизацијом на услове повишене спољне температуре ваздуха (промена климатских зона). А ако вам буде превише вруће за отворене базене данас током дана, добра вест је да је од јуче на отвореним базенима СПЕНС-а почело ноћно купање. Фото: Градске инфо Сваког дана, у зависности од временских прилика, купање ће бити у термину од 20:00 до 23:00 сата.
Цена улазнице је 250,00 динара.
Због планираних радова „ЕПС Дистрибуције“ без воде ће од 11.30 до 13 сати бити Поповица и Парагово. И због планираних радова улица др Симе Милошевића, на Лиману 1 ће остати без воде од 8 до 15 сати.
Напомена: Постоји могућност да ће у току радова, уколико за тим буде потребе, блокада водоводне мреже бити продужена и проширена.
Поједине улице ће остати без струје. ОВДЕ погледајте које!
Уживајте!
Novi Sad je srce gastronomskog turizma!

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Новосађани, чувајте се врућине и пазите да не изгорите данас! (уторак, 11. јул) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.