Свечаном академијом обележено 105 година од присаједињења Војводине Краљевини Србији (ФОТО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 25.Nov.2023, 22:04

Свечаном академијом обележено 105 година од присаједињења Војводине Краљевини Србији (ФОТО)

У Српском народном позоришту у Новом Саду вечерас је одржана Свечана академија „Присаједињење – други век“, поводом 105. годишњице присаједињења Војводине Краљевини Србији. Председник Покрајинске владе Игор Мировић обратио се вечерас присутним званицама, истакавши >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << да су одлуке Велике народне скупштине донете 25. новембра 1918. у Новом Саду епохалне. „Славећи историју, сећамо се с најдубљим поштовањем свих наших знаних и незнаних предака који су – не одричући се свог сна и не обазирући се на жртве – прошли тежак пут да би створили темељ на који смо сви ми и данас чврсто ослоњени и услове за слободу и равноправност свих људи и живот достојан човека“, изјавио је Мировић.
Према Мировићевим речима, била је то бунтовна и поносна Српска Војводина, спремна да у страшном времену насталом после њеног формирања 1848. године брани своје право на постојање, самобитност и слободу.
Фото: Градске инфо „Војводина – као неизбрисив запис и завет у свести не само сваког Србина већ и сваког правдољубивог и слободољубивог човека са ове стране Саве и Дунава. Војводина Светозара Милетића, Ђорђа Натошевића, Михајла Полит-Десанчића, Јована Јовановића Змаја, Јована Ђорђевића, Лазе Костића.
Одлукама о отцепљењу од Угарске и присаједињењу Краљевини Србији – Јаша Томић, Славко Милетић, Блашко Рајић, Јован Храниловић, Људевит Мичатек, Игњат Павлас и стотине других посланика из Бачке, Баната и Барање – сан о слободи и уједињењу претворили су у јаву“, рекао је Мировић.
Војводина је данас, како је навео, место равноправних људи у којем свако с поносом може гласно да каже ком идентитету припада. Потврда је то, према Мировићевим речима, што се у Војводини, складној у својој различитости, одлучно води политика која снажно подржава очување сваког идентитета, па отуда и вертикала образовања на језицима мањина, од предшколског до факултетског, развијен систем јавног информисања на тим језицима и очуваност њихових културних и других специфичности.
„Део нашег дуга према онима који су се вековима борили, а у новембру 1918. године и изборили за будућност коју ми данас живимо и коју ће живети и наши потомци, јесу и нови ауто-путеви, мостови, брзе саобраћајнице и регионални и локални путеви, као својеврсне жиле куцавице привредног и сваког другог развоја, и све оно што радимо и градимо“, изјавио је Мировић.
Према Мировићевим речима, одуживање тог дуга никада не сме да буде прекинуто, јер нас управо оно покреће да будемо још бољи и успешнији, још сложнији и одговорнији.
„То је једини пут да баш онако као што су то урадили наши велики преци – и ми поколењима која за нама долазе створимо претпоставке да живе још боље и услове да и сама креирају још бољу и још извеснију будућност за оне који ће доћи после њих“, нагласио је Мировић.
Мировић је истакао да је Војводина нераскидиви део Републике Србије, који је снагом убеђења и бескрајном љубављу огромне већине одолео сепаратистичким тежњама, нарочито израженим у времену комунистичког једноумља.
Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић нагласио је да је вечерашње окупљање доказ опредељености за неговање културе сећања и посвећености слободи националног памћења и чувања идентитета., Фото: Градске инфо „Прегалаштво Покрајинске владе да пре неколико година започне светковање данашњег празника добило је пуну потврду Одлуком Владе Србије да од ове године годишњица Велике народне скупштине и одлуке о присаједињењу Војводине Краљевини Србији нађе своје заслужено место у државном календару датума од националног значаја“, рекао је Селаковић и истакао да је данашњи дан круна вишевековне борбе наших предака, за слободу и равноправност.
На свечаној академији председник Мировић уручио је највише признање АП Војводине – Награду „Михајло Пупин“ Радмили Ракин Мартиновић, редовном професору на академији уметности, као и покрајинска признања овогодишњим добитницима која се додељују у АП Војводини у областима привреде, културе, образовања, спорта и равноправности полова. Фото: АПВ У име добитника, обратила се Радмила Ракин Мартиновић, изразивши захвалност Покрајинској влади на Награди и признањима, које представљају велику подршку.
„Награде су путоказ да је курс на коме сте добар и зато хвала свима који су препознали лепоту и вечност стваралшатва“, навела је Радмила Ракин Мартиновић.
Свечаној академији присуствовали су и председници Народне скупштине Републике Србије и Скупштине АП Војводине, потпредседници Владе Републике Србије, Скупштине Војводине и Покрајинске владе, посланици Народне скупштине Републике Србије и Скупштине АП Војводине, министри у Влади Републике Србије, чланови Покрајинске владе, председник Матице српске, представници Војске Србије и Министарства унутрашњих послова, Српске православне цркве, Исламске заједнице, градова и општина из АП Војводине, Срба из региона и дипломатског кора.

Na današnji dan pre 105 godina ostvaren vekovni san Srba iz Vojvodine za priključenje matici Srbiji

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Свечаном академијом обележено 105 година од присаједињења Војводине Краљевини Србији (ФОТО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.