10 najboljih ideja Dereka Trotera

Izvor: Luftika.rs, 17.Apr.2018, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

10 najboljih ideja Dereka Trotera

“This time next year…”, i onda sledeće godine ponovo tako. Porodica Troter obeležila je britansku televiziju osamdesetih godina, a jugoslovensku i ex-jugoslovensku deceniju posle, kada su se i kod nas sve porodice dovijale kako da prežive, baš poput Trotera, a ulicama zavladali sitni prevaranti i mućkaroši, baš poput Dereka Del Boja. Kasnije su neki od tih sitnih napredovali u velike, ali o tome na nekom drugom mestu.
Elem, u svojim pokušajima da postane milioner – što će >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << mu jednom, sećate se, i uspeti, samo da opet izgubi sve što je stekao – Del Boj je dolazio na ideje koje su bile toliko bizarne da su prosto genijalne.
Trebalo mu je, u stvari, samo malo strpljenja, pokazaće vreme, jer je TV kanal Gold sproveo istraživanje koje je pokazalo da bi samo njihov trosobni stan u Pekamu danas bio vredan 850.000 funti, dok bi uz svu ostalu imovinu koja im je prošla kroz ruke danas imali više od tri miliona.
No, Del je želeo da postanu milioneri što pre, već sledeće godine, a inspirisani Goldovim člancima se prisećamo 10 njegovih najgenijalnijih poslovnih ideja.
10. Troteri tur-operateri

Kada se njegov brat zaposli kao čuvar autobuske garaže, Del dolazi na ideju da organizuje turističke autobuske ture po Lonondu, ali na svoj način. U epizodi “Spori bus za Čingford” (“A Slow Bus to Chingford”) smo tako videli biznis nazvan “Troterske etničke ture”, koji neslavno propada kada se za obilazak “rodne kuće Šerloka Holmsa” i “mesta gde je zakopan Džek Trbosek” ne prijavi niko.
Možda ideja i nije bila toliko loša, ali to nikada nećemo znati, jer je deka “pogrešno” shvatio svoj zadatak, pa promotivne letke bacio u kantu za smeće.
9. Turban-kacige
U epizodi “Moderni muškarci” (“Modern Men”) Del dolazi na nekoliko odličnih zamisli. Najbolju od njih dobija kada vidi doktora Singa, koji je sik, kako seda na motor bez kacige, a zbog turbana, obeležja njegove vere. Del tu uviđa prostor za osvajanje velikog tržišta sika koji voze motore.
Pomoću Rakelinog šala i Rodnija kao modela dizajnira svoj sledeći proizvod – jedinstvenu turban-kacigu.

8. Božićna prevara
U specijalu “Božićna drvca” (“Christmas Trees”), Del se nalazi u situaciji da ima 149 teleskopskih jelki koje ne uspeva da proda. I onda izvodi svoj omiljeni potez – prevari Rodnija da učini nešto umesto njega.
U ovom slučaju, da donira jedno drvce lokalnoj crkvi i “jadnim malim siročićima”, kako bi se Del potom pozvao na “podršku Crkve Engleske”.

7. Vrhunska ski-oprema
Prodaja očajno dizajnirane skijaške opreme, takođe za vreme Božića, sigurno nije među najgorim stvarima koje je Del uradio, ali pogled na Rodnija kako izigrava modela na pekamskoj pijaci u epizodi “Fatalno izvlačenje” (“Fatal Extraction”) je zaista vredan pomena na ovoj listi.
Na Rodnijevu žalost, nije to bio ni jedini put da je imao ovu nezahvalnu manekensku ulogu.

6. Ćelave perike
U epizodi “Tri muškarca, žena i beba” (“Three Men, a Woman and a Baby”) našao se i prodavac Mustafa, od kojeg Del kupuje mnoštvo perika. Međutim, slede dva bolna otkrića – prvo da su perike, u stvari, muške, a potom i da se raspadaju, tj. da im kosa opada.
Tada Derek smišlja jedan od svojih najboljih prodajnih slogana, koji je najefektnije ni ne prevoditi: “The Bruce Willis Look”!

5. NASA-ini kompjuteri
Epizoda “Nasleđe Žapca” (“The Frog’s Legacy”) je bila jedna od značajnijih za razvoj priče o braći Troter, jer je otkrila mnogo o Rodnijevom pravom ocu.
Otkrila je i Rodnijevu nevoljnost da radi u pogrebnom preduzeću, gdje ga Del zapošljava, ali i Delovu spremnost da svoje felerične “RAJAH” kompjutere, koje je navodno koristila NASA, proda bilo kome, pa i svešteniku.

4. Uplakana Devica
Ah, sad već dolazimo do klasika. “Čudo u Pekamu” (“The Miracle of Peckham”) je nastavak kojeg se svaki makar osrednji fan “Mućki” seća, u kojoj statua Device Marije u obližnjoj pekamskoj crkvi počinje da roni suze. Samo kad pada kiša, ispostaviće se kasnije. Jer je Del kupio ukradeni metal sa krova i odlučio da ćuti o tome, ispostaviće se još kasnije.
Do tada je, međutim, stariji Troter uspeo da crkvi obezbedi dovoljno medijske pažnje i dobrotvornih priloga da neminovno zatvaranje njenog prihvatilišta bude sprečeno. Jedna od mnogih situacija u kojima je Derek Troter bio pekamski Robin Hud.

3. Pekamska izvorska voda
Još jedan apsolutni klasik.
Epizoda “Sin Majke prirode” (“Mother Nature’s Son”) poseduje sve – Delovu spretnost pri rešavanju problema (prolivanje nepoznate tečnosti sa imanja pokojnog deke, označene kao opasnost po okolinu, u jezero), njegovo istinsko poslovno vizionarstvo (predviđanje eksplozije tržišta zdravih proizvoda), njegova genijalna praktična rešenja (sipanje vode sa slavine u flaše i njeno prodavanje pod izvorskom) i povratak u rešavanje problema (kada vlasti objave da je neko zatrovao izvor gradske vode, a flaša kraj Delovog uzglavlja zlokobno zasvetli u noći).

2. Lutke na naduvavanje
Epizoda “Danger UXD” je sigurno jedna od najpoznatijih. Da, to je ona u kojoj Del odlučuje da od Denzela kupi 50 feleričnih lutaka na naduvavanje, koje su bile na povratku u fabriku. Tek kasnije će Del saznati da su u pitanju lutke za odrasle, ali ni to nije problem – prodaće ih Prljavom Beriju, koji vodi seks-šop.
Međutim, pravi problem nastaje kada se ispostavi da je jedna greška u proizvodnji to što se naduvane lutke ne mogu izduvati, a druga to što su punjene visokoeksplozivnim propanom.

1. Restauracija lustera
Kratak je put od kupovine porculanskih kineskih mačaka koje pevaju pesmicu “Pošto je taj psić u izlogu” do restauracije neprocenjivih lustera iz doba Luja XIV (Louis XIV), i zato ga Del i Rodni brzinski prelaze u epizodi “Dodir stakla” (“A Touch of Glass”).
Možda bi Delov lukavi plan da zaradi veliki novac na restauraciji starinskih lustera i uspio – iako o tome, po običaju, nije imao pojma – da svoje prste u sve opet nije umešao deka. Prste i čekić.

Zašto žene privlače duhoviti muškarci

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.