10 dana zatvora za frulaša iz Knez Mihailove – nepravda je brza, a i neizbežna

Izvor: Luftika.rs, 12.Maj.2021, 11:12

10 dana zatvora za frulaša iz Knez Mihailove – nepravda je brza, a i neizbežna

Srpsko pravosuđe nije rak rana našeg društva. Ono drži ovo razuzdano društvance u savršenom redu, sudi po Ustavu i zakonima države, a pravda je ideal kojem teži i dostiže ga u najkraćem mogućem roku. Naravno sve ovo nema blage veze s mozgom u slučaju naše zemlje.
Koliko god se političari trudili da objasne hipnotisanom narodu da nema povlašćenih društvenih slojeva, da smo svi jednaki pred zakonom, čak i mala deca znaju da postoje uvek oni jednakiji. Potrebno je znati prave >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << ljude, mahere za kombinacije i po mogućstvu bunga bunga posrednici budu obmotani stranačkim bojama partije na vlasti.
Sada je to SNS, bio je DS, DSS, SPS je uvek tu kao sigurica, ali pravila igre ostaju ista. Zato se tako lako i menjaju stranački dresovi, a živim za dan kada će se sa takvom praksom prestati i kada će oni koji su se okoristili na muci ovog naroda početi kažnjavati.
Običan svet, vaspitan i odgajan da bude pošten i ispravan plaća kaznu za takav porodični odgoj. Država nam je decenijama banditska, a pravosuđe je njihova sigurna zona. Pravnici se poput njihovih kerova u plavim uniformama iživljavaju na sirotinji, dok za malo „krupnije“ igrače vrlo lako okreću glavu i pogled ‘bacaju’ u drugu stranu.
Sramota je biti član takvog društva u 21. veku, čija je poslednja žrtva ulični svirač, čuveni frulaš iz Knez Mihailove ulice, Josip Komljenović. U njegovom slučaju pravosuđe ekspresno reaguje, kažnjava i rešava bez čekanja. On se ne može nadati da će njegova fascikla biti skrajnuta u duboku prašinu pravosudnog arhiva do konačnog zastarevanja.
Njemu je izdat nalog za izdržavanje desetodnevne zatvorske kazne jer nije želeo da plati novčanu kaznu u iznosu od 10.000 dinara. Njemu je taj iznos prethodno određen jer je u znak protesta svirao ispred beogradske Skupštine, a kako nije želeo da plati naknadu i time prizna krivicu, rešio je da sačuva obraz i dostojanstveno izdrži iza rešetaka.
– Nalaže se kažnjenom licu Komljenović Josipu da se u roku od 8 dana javi u pisarnicu Prekršajnog suda u Beogradu, ulica Ustanička, radi upućivanja na izvršenje kazne zatvora u KPZ Padinska Skela u trajanju od 10 dana, nastale zamenom neplaćene kazne u iznosu od 10.000 dinara – stoji u nalogu koji je uručen Komljenoviću.
Foto: Privatna arhiva Josip Komljenović / Nova.rs Ukoliko se u navedenom roku ne javi na izdržavanje kazne ili plati novčani iznos, sledi prinudno privođenje, prenosi portal Nova.rs.
Komljenović je do sada napisao muziku za 50 pesama i osam kola za frulu, a sada se suočava da ga sistem prepoznaje kao kriminalca.
– Nakon što mi je 2018. godine istekla poslednja dozvola uličnog svirača otišao sam na audiciju u pozorište Dadov, koju sam prošao, ali mi dozvola nije izdata. Obraćao sam se gradskim vlastima, pa i Beokomu i ništa, nisam je dobio. Neko vreme sam svirao bez dozvole i niko me nije dirao da bi krajem 2019. godine počeo da smetam određenim komunalnim milicajcima. Onda sam prijavio protestni skup i prvo počeo da sviram ispred Gradske skupštine, da bi me kasnije premestili na Kalemegdan – objasnio je Josip.
On je svirajući u znak protesta postao meta komunalnoj miliciji koja nije prezala da mu izdaje prekršajne kazne.
– Više puta su me legitimisali i tražili dozvolu za sviranje frule, a ja sam im svaki put pokazao dozvolu za održavanje protestnog skupa koji mi je izdao MUP. Uprkos tome, svaki put bi mi pisali prijavu zbog toga što nemam dozvolu za uličnog svirača, a ja nisam tamo bio tada kao ulični svirač, već protestant – objasnio je novinarima ovog portala.
Tada su pripadnici komunalne milicije, pod parolom služimo narodu, počeli sa iživljavanjem. Napisali su mu nebrojano mnogo prekršajnih prijava, a dozvolu za protestni skup izdatu od strane MUP-a nije mu uvažio ni Prekršajni sud. Na osnovu prijava komunalaca do sada mu je izrečeno više presuda zbog kojih mu preti ukupno 38 dana zatvora.
– Juče mi je stigao i prvi nalog za izdržavanje zatvorske kazne od 10 dana, a očekujem da počnu da stižu i nalozi za izvršenje ostalih, kao i nove kazne – rekao je frulaš.
Kaže da se danas već javio u Prekršajni sud u Ustaničkoj ulici kako bi bio upućen na izdržavanje kazne, ali mu je rečeno da ipak treba da se javi u Katanićevu, što sutra planira da uradi. Kaznu ni po koju cenu ne namerava da plati jer to znači da priznaje zločin koji nije počinio.
– Ako platim onda priznajem krivicu. Onda ispada da sam ja učinio loše stvari, što nisam nikada. Mogu da skupim 10.000 da platim, ali ne dam, iću ću u zatvor. Đuro Jakšić je dao dinar da ga ubiju. Đordano Bruno je rekao: „Okreće se“ i nije hteo da se povuče. Neću da priznam da sam uradio ono što nisam. Mogu i da me spale ako hoće, što je malo teže u ovo doba, ali ništa nije teško kad oni odluče – poručuje Josip Komljenović.
Nema te pretnje i kazne koja obraz može da ukalja dostojanstvenom čoveku.
Srpsko pravosuđe u fazonu ako je policajac rekao, ko smo mi da tražimo dokaze

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.