Због чега славимо 1. мај и како се он обележава у свету?

Izvor: GradskeInfo.rs, 01.Maj.2023, 09:00

Због чега славимо 1. мај и како се он обележава у свету?

Када споменемо првомајске празнике у Србији, обично су нам прве асоцијације – дружење у природи уз роштиљ и алкохол. Међутим за време оваквих празника, када узимамо заслужени предах од посла, често заборавимо због чега обележавамо одређени датум. Фото: Unsplash/Andrik_Langfield Први мај >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << или међународни празник радничког покрета установљен је далеке 1889. године. Његови зачеци заправо датирају још из 1886. године, када су стотине хиљада америчких радника изашли на улице Чикага и захтевали боље услове од послодаваца и успостављање осмочасовног радног времена.
Иако 1. и 2. маја није било нереда на улицама, 3. маја је избила туча у којој су од стране полиције убијена четири члана синдиката. Побеснели због злочина полиције, група анархиста, предвођена Августом Спајсом и Албертом Парсонсом, позвала је раднике да се и сами наоружају и наставе протесте.
Фото: Wikimedia Commons Врхунац сукоба избио је када је бачена бомба међу припаднике полиције, при чему је убијено 7 полицајаца и још много њих тешко повређено. Градске и државне власти похапсиле су осам анархиста, укључујући Парсонса и Спајса, оптужиле их за убиство и осудиле на смрт.
Док је Парсонова погребна поворка пролазила градом, око 250.000 људи постројило се дуж улица Чикага како би одали пошту и изразили своју солидарност са неправедно погубљеним радницима.
Три године касније, 1889. године на првом конгресу Друге интернационале у Паризу, одлучено је да ће се сваког 1. маја одржавати демонстрације док год радници и раднице не изборе право на достојан живот и рад. Већ од следеће године тај дан се слави као међународни дан опште солидарности радничке класе.
Овај празник је први пут у Србији обележен 1. маја 1893. године и то великим протесним скуповима у Београду. Ипак, свој пуни сјај Празник рада на овим просторима доживљава тек са доласком комунистичких власти када он постаје један од централних државних празника.
Овај празник се 1. маја прославља у преко 150 земаља света, међутим поједине државе празник рада прослављају на неки други датум, да ли из политичких разлога или због тога што је први дан у мају резервисан за неко друго славље. Иронично, Сједињене Америчке Државе помериле су прославу Првог маја на први понедељак у септембру, како га не би обележавале кад и Совјетски Савез и његови савезници. Али зато се 1. маја широм Америке обележавају Дан директора школа, Дан права и Дан лојалности.
У Литванији је 1. мај Дан уставности, као и на Маршалским острвима, где се истог дана обележава и Дан независности. Грци 1. маја прослављају Свети дух и цвеће, Казахстанци Дан народног јединства, а Хаићани Дан пољопривреде.
Од краја 19. века па до данас, ово је празник који људи са наших простора увек обележавају у весељу са пријатељима и породицом. Тако ће бити и овог 1. маја, без дилеме, а сада након што сте прочитали овај текст, можете да искористите прилику и уз добар роштиљ и пиће одржите кратку лекцију из историје и подсетите своје окружење, због чега обележавамо 1. мај.
Gde ćete za Prvi maj? (VIDEO/ANKETA)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Због чега славимо 1. мај и како се он обележава у свету? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.