Новосадски универзитет поново међу 1.000 најбољих универзитета на Вебометрикс листи

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Feb.2023, 10:16

Новосадски универзитет поново међу 1.000 најбољих универзитета на Вебометрикс листи

Универзитет у Новом Саду остварио је значајан напредак од чак 47 места на најновијој Вебометриксовој ранг-листи најбољих светских Универзитета за 2023. годину. Фото: Градске инфо Како се наводи у најновијем Вебометриксовом извештају, који је објављен на сајту ове образовне институције, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Универзитет у Новом Саду је задржао другу позицију на листи најбољих високошколских установа у нашој земљи.
За разлику од прошле године и листе која је објављена у јулу месецу,  када је заузимао 1.009 место, ове године је побољшао своју позицију и налази се на 962 месту најбољих светских Универзитета. Универзитет у Београду на светској листи је заузео 443 место, Универзитет у Нишу 1.487, а Универзитет у Крагујевцу 1.786.
Ако посматрамо најбоље Универзитете Европе, наш Универзитет је у овој академској години заузео високо 389 место. На европској листи Универзитет у Београду је заузео 177 место, Универзитет у Нишу 569, а Универзитет у Крагујевцу 668 место.
Вебометрикс је светски призната ранг-листа универзитета коју развија и два пута годишње ажурира Сајберметрикс лабораторија која ради при Шпанском националном истраживачком савету из Мадрида. Шпански национални истраживачки савет је једно од тела шпанског министарства за науку и иновације.
Истраживање је први пут спроведено 2004. године и од тада се спроводи два пута годишње.
Приликом процеса методологије рангирања универзитета анализирају се четири категорије: видљивост, отвореност, изврсност и присуство на интернету. На овој листи рангирано је преко 31.000 универзитета из целог света.
Традиционално, прве три позиције на Вебометриксу заузимају амерички универзитети. На првом месту је универзитет Harvard, друго Stanford, а трећу позицију заузима Massachusetts Institute of Technology.
Што се тиче европских универзитета, најбоље је пласиран универзитет Oxford, који заузима пето место на овој листи.
Gde studenti greše prilikom spremanja ispita?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Новосадски универзитет поново међу 1.000 најбољих универзитета на Вебометрикс листи се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.