Нови Сад је некада имао најлепшу робну кућу у држави (ФОТО/ВИДЕО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 09.Dec.2023, 10:01

Нови Сад је некада имао најлепшу робну кућу у држави (ФОТО/ВИДЕО)

„Панонија Базар” је била највећа робна кућа у Новом Саду и Војводини, а пројектовао ју је за трговачко предузеће „Стотекс” љубљански архитекта Милан Михелич, 1972. године.
Објекат је изграђен у модернистичком >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << стилу са јасним архитектонским обележјима идеологије тог времена и сматрана је за најбоље словеначко архитектонско дело модерног доба.
Налази се на Булевару Михајла Пупина број 1, поред подземног пролаза. Има подземну гаражу, партер и четири спрата, а простире се на више од 11.000 квадратних метара.
У време када је изграђена, била је једна од најлепших трговачких кућа у земљи. Овај објекат донео је технолошке иновације, од најсавременије климатизације, до првих покретних степеница у граду. Највидљивији део фасаде, западни и јужни, састоји се од затворених белих површина и косо постављених атипичних прозорских отвора. Стубови, издужени носачи и конзоле које носе фасаду изведени су у армираном бетону. На тај начин формирана је наткривена пешачка стаза, због чега су излози у приземљу повучени за око 5 метара. Кров је урађен као равна површина.
Што се ентеријера тиче, готово целокупна површина приземља и три спрата уређене су као продајни простор, осим уз спољне зидове, где су смештена складишта, услужне радионице и клима уређаји.
Паралелно са изградњом објекта робне куће, грађен је и потходник кроз који се снабдевао, а који се налази у Улици краља Александра. Камионски улаз изведен је по делимично наткривеној рампи, нагиба 13%. Сва складишта у сутерену повезана су теретним лифтом са осталим спратовима пословног простора.
Од отварања 1972. до 1984. године носила је назив „Нови Сад”, када је преименована у „Базар”.
Колико је и данас велик значај овог градитељског дела, говори и чињеница да се током 2016. године ова зграда нашла на насловници 38. издања престижног архитектонског магазина „Пиранеси”. Фото: PrtSc/Piranesi Осим тога, била је и део изложбе њујоршког музеја МоМА – Toward a Concrete Utopia (2018-2019), која се бавила југословенском архитектуром, урбанизацијом, конзумеризмом, споменицима и културом сећања.
Venecijanska palata u centru Novog Sada (FOTO/VIDEO)

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Нови Сад је некада имао најлепшу робну кућу у држави (ФОТО/ВИДЕО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.