Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Dec.2023, 18:31

Магија Фламенка се враћа на велика врата: Сазнајте шта је Дуенде и како да „закуцкате“ ексерима у потпетицама (ФОТО)

Волео бих да спојим нешто- попут Хендла, Баха, Мади Вотерса, фламенка. Кад бих могао да добијем тај звук, био бих срећан“ рекао је велики Џими Хендрикс једном. Фото: nsuzivo.rs/Pavle Pejić Од свог настанка до данас фламенко интригира људе, 2010. године уписан на Унескову Репрезентативну листу >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << нематеријалног културног наслеђа човечанства. Фламенко никада није отишао из Новог Сада, а дугу традицију коју има у граду вратила је на велика врата Драгана Дојчиновић, руководилац и кореограф фламенко састава Ла Фамилиа.
–Фламенко има дугу традицију у Новом Саду, људи јако воле ову културу, етно који нам долази из Андалузије, с југа Шпаније. Мислим да је Нови Сад најмногобројнији што се тиче фламенка. Ја се сећам наступа нашег фламенко састава Ла Фамилиа пре 10 година, када смо успели да окупимо око 150 људи на први концерт, а публика се касније само ширила- рекла је Дојчиновић.
Фото: nsuzivo.rs/Pavle Pejić Новосађани имају прилике да на радионицама науче разне технике плеса- од лупкања ципелама који чине део музике, а које производе ексери у потпетици, до покрета руку, техника плеса са лепезама и марамама. Радионице се одржавају сваке друге суботе од 11.00 до 13.00 часова у МЗ Народни хероји, преко пута Бетаније.
Широк спектар осећања и расположења- среће, радости, трагедије и страха- фламенко уметници преносе кроз искрене, експресивне текстове и плес.
-Оле се изговори у моменту када доживиш дуенде, а то је нешто што је специфично само за фламенко културу. Дуенде су, како је Лорка описивао, „духови“ који изађу из тебе када у потпуности свој перформанс доживиш и заједно са публиком. То је нешто што нико није успео да дефинише, а како кажу, знају само фламенко уметници- нагласила је наша саговорница.
Novosadski frizer napravio pometnju u Luvru: Pogledajte šta je uradio ispred slavnog portreta Mona Lize

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Магија Фламенка се враћа на велика врата: Сазнајте шта је Дуенде и како да „закуцкате“ ексерима у потпетицама (ФОТО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.