Новосадски фризер направио пометњу у Лувру: Погледајте шта је урадио испред славног портрета Мона Лизе

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Dec.2023, 14:55

Новосадски фризер направио пометњу у Лувру: Погледајте шта је урадио испред славног портрета Мона Лизе

Новосадски фризер Марио Хвала, који је светску славу стекао прављењем тетоважа од косе, осликавањем портрета светских и домаћих политичара, спортиста, вишеметарских скулптура на глави, отишао је корак даље и у Лувру приказао своју Мона Лизу. Фото: Марио Хвала И сам Марио каже >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << да је све што се тамо догодило у понедељак апсолутни преседан, јер су у Лувру допустили  презентовање уметности (од косе) испред Мона Лизе.
„Ова прича је невероватна јер ме је милиметар делио да одустанем. На срећу нисам. Одавно сам желео да урадим Мона Лизу. Десило се то да смо се моја девојка и ја договорили са пријатељима да посетимо Париз. У међувремену ми је пало на памет да питам пријатеља Петра да ли би пристао да урадим портрет чувене Мона Лизе на глави. Пристао је. Портрет сам радио пет сати, а просек ми је седам.  Након тога смо отишли у Лувр и стали у ред. Посетиоци су почели да прилазе и сликају. Били су одушевљени“, прича за “Дневник” Марио.
Каже да је ту тек почела чаролија, јер је један од главних запослених у Лувру  видео фризуру и донели су одлуку и направили преседан. „Нисам ни сањао да ћемо светско ремек-дело Мона Лизу ставити у други план и на једно време „украсти” пажњу са ње. Мој план је био сасвим другачији хтео сам да тестирам своју уметност међу највећим светским делима. Такође, желео сам да видим реакцију присутних. На крају сам добио част да представим своје дело испред саме слике Мона Лизе, где не може да се приђе тек тако, јер је простор око дела ограђен. Сви присутни могли су да фотографишу и моје дело“, каже Марио.
Имао је привилегију да сарађује са фудбалером Лионелом Месијем. Реч је о снимању рекламе за Пепси. Такође, о његовом раду извештавају светски медији, али му је ово у Лувру како каже, једно од дражих признања.
Његов невероватан пут почиње у Словенији када је пре неколико година муштерија желела да има две црте на глави, па је Марио одлучио да ослика тарантулу, што је био и његов првенац у тој области.
Фризура брода од 14 килограма Фото: Марио Хвала Направио је и брод тежак 14 килограма и то од косе.  Фризуру је правио две године, а како каже није случајно што се на овој скулпутри налазе хришћански мотиви.
„Најпре сам урадио макету, односно силуету брода и направио је од сунђера, допунио стиропором, пур пеном и слично. Машта је била главни окидач за све детаље који се налазе на скулптури. Резбарио сам стиропор, лепио, ојачавао… није ми био проблем направити брод. Најтеже ми је било наћи равнотежу. Брод је морао бити стабилан, а користе се лаки материјали, па сам га ојачавао штапићима и тражили смо центар за равнотежу, да би то све било у комаду. То смо видели тек када смо почели да дижемо брод на ком је лепљена коса. Циљ овог дела је да изгледа као да је брод изашао из косе. Урадио сам ово из својих духовних убеђења, с обзиром да сам хришћанин, па су се мотиви ове тематике нашли на скулптури“, закључује Марио.
Прво је урадио портрет Новака Ђоковића, пa Мистер Бинa, Николе Јокићa, Конорa Мекгрегорa, Љубише Прелетачевићa Белoг, а један му је чак тражио да му на темену ошиша лик певача Ђанија. Фотографије његових радова на којима су севернокорејски лидер Ким Џонг Ун, руски председник Владимир Путин, те бивши председник САД Доналд Трамп већ су обишле свет, јер је велики број светских медија извештавао о њему.
Фото: Марио Хвала Када смо га питали ко му ради маркетинг, обзиорм да долази до светских медија, Хвала је ноншалантно одговорио да су за рекламе задужени: папир оловка и његова идеја.
Поред надалеко познатих портрета, Хвала је направио и једну од технички најсавршенијих фризура, за коју му је све заједно са припремом требало чак 19 сати. Ради се о фризури из морских дубина, са облицима амфоре и јастога. Израда је трајала седам сати, а пре тога се 12 сати припремао. Направио је и огромну свечану фризуру – од 3,2 метра, а неформално је оборио Гинисов рекорд од 2,6. Фризура која је тешка око три килограма и може да се носи на глави подсећа на изглед највише зграде света у Дубаију.
„За костур фризуре користио сам телескоп. Направио сам основу од сунђера и на њу налепио вештачку косу, што је уобичајен поступак код прављења оваквих фризура. Требало ми је скоро два и по месеца. Потрошио сам 11 паковања надоградње косе“, објашњава Марио Хвала.
Novi autobusi, igrališta, vrtići. Evo šta je sve u planu Budžeta za 2024. godinu (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Новосадски фризер направио пометњу у Лувру: Погледајте шта је урадио испред славног портрета Мона Лизе се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.