Град без баријера за особе са инвалидитетом

Izvor: GradskeInfo.rs, 03.Dec.2023, 10:01

Град без баријера за особе са инвалидитетом

Данас обележавамо Међународни дан особа са инвалидитетом, значајан датум који се обележава од 1992. године, када је Генерална скупштина УН усвојила резолуцију позивајући све земље да посвете пажњу овом дану. Фото: Pexels/Judita Tamošiūnaitė Милијарди процењених особа са инвалидитетом >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << широм света, што чини 15% светске популације, Република Србија придружује се са око 800.000 особа са неким обликом инвалидитета.
Циљ овог дана је промовисати пуно и равноправно учешће особа са инвалидитетом у друштву, јер се веома често суочавају са социјалним и физичким баријерама, од предрасуда до неприступачности објеката.
НОВИ САД ПРВИ УВЕО СТОМАТОЛОШКЕ И ГИНЕКОЛОШКЕ СТОЛИЦЕ ЗА ОСОБЕ СА ИНВАЛИДИТЕТОМ Према речима директора Дома здравља Нови Сад, Веселина Бојата, инвестицијом Града, Дом здравља је први у Србији набавио стоматолошке и гинеколошке столице за особе са инвалидитетом.
ОБЕЗБЕЂЕНА ПАРКИНГ МЕСТА На сваком паркингу законом је прописан одређен број паркинг места за особе са инвалидитетом. Годишње паркинг карте за особе са инвалидитетом се издају на основу решења Градске управе за социјалну и дечију заштиту, а казне за оне који се непрописно паркирају на ова места су енормно велике.
Фото: PrtSc/YouTube/Novosadska televizija ЗАПОШЉАВАЊЕ ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ Посебан изазов представља запошљавање особа са инвалидитетом, иако оне имају вредности, квалитете и знање која могу допринети друштву.
Национална служба за запошљавање у Републици Србији препознала је овај проблем и спроводи мере активне политике запошљавања које подржавају послодавце и лица са инвалидитетом.
Баријере произилазе из недостатка знања или свести о питањима инвалидности, а једноставне активности попут постављања рампи, обезбеђивање додатних паркинг места, увођење Брајевог писма, аудио и Брајевих књига, књига у крупном фонту и сличних мера могу значајно допринети њиховом свакодневном животу.
Влада Републике Србије предузима конкретне кораке кроз усвајање стратегија и мера како би унапредила положај особа са инвалидитетом.
Фото: Unsplash/marianne bos ГРАД БЕЗ БАРИЈЕРА ЗА СПОРТИСТЕ СА ИНВАЛИДИТЕТОМ „Нови Сад је пример не само код нас већ и у региону како се брине о спортистима са инвалидитетом у свим сегментима нашег живота. Због тога није изненађење што Нови Сад има врхунске параолимпијце.
СПЕНС је у потпуности прилагођен особама у колицима јер су сале апсолутно доступне. Осим тога, постоји лифт и тоалети који су прилагођени за спортисте у колицима“, рекла је за РТВ Милица Вељковић параолимпијка, чланица новосадског стонотениског клуба „Неос“.
Екипа нашег портала имала је прилику да пре годину дана обави интервју са нашом награђиваном параолимпијком Бориславом Перић Ранковић:

Међународни дан особа са инвалидитетом треба да буде подстицај за подизање свести и разумевање за изазове са којима се ова заједница свакодневно суочава.
Позивамо целу заједницу да заједно допринесемо стварању инклузивног друштва које цени различитости и пружа подршку свим својим грађанима.
Muzejski primerak, a vozi se novosadskim ulicama – 64 godine star bicikl Milana Rašete još uvek kruži po gradu (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Град без баријера за особе са инвалидитетом се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.