Потписивањем Меморандума обезбеђен даљи напредак Српске Атине – Изглед моста футуристички (ФОТО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Nov.2023, 15:56

Потписивањем Меморандума обезбеђен даљи напредак Српске Атине – Изглед моста футуристички (ФОТО)

Да су Новосађани корак ближе пешачко- бициклистичком мосту, доказује нам Меморандум који је потписан током јучерашњег дана. Изградњом пешачко- бициклистичког моста суграђани ће имати много бенефита. Фото: Илустрација/НС уживо/Павле Пејић Овај футуристички мост биће саграђен >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << на стубовима некадашњег моста Франца Јозефа, срушеног 1941. године.
Подсећамо, у децембру 2021. године, тадашњи градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и председник Покрајинске владе Игор Мировић потписали су Споразум о заједничком инвестирању и реализацији инвестиционих пројеката, који подразумева пројекте од заједничког интереса за Покрајину и Град. Према Споразуму то су изградња пешачко-бициклистичког моста и обнова објеката Петроварадинске тврђаве са Подграђем, као и уређење Алмашког краја у Новом Саду.
„Ово је велики дан за наш град и покрајину. Ово је кулминација планова и жеља за напретком града, најчвршћа гаранција о делима, ново поглавље града које га мења на боље. Пешачко- бициклистички мост није рађен годинама, а сада имамо конкретизацију. То је читав пројекат уређења Подграђа и Петроварадинске тврђаве. Добићемо нови идентитет града и одговорнији однос према историји. Бићемо занимљивији нашим и страним туристима“, рекао је тада Вучевић.
Како је градоначелник Новог Сада Милан Ђурић раније изјавио, овај пројекат биће реализован у сарадњи АП Војводине и Града. Градоначелник је тада обелоданио да ће крузери, који плове Дунавом, моћи нормално да пролазе испод тог моста. Пешачко-бициклистички мост ће бити лепа веза са сремском страном, а да би Градић био пешачка зона предуслов су два моста и трећи бициклистички. У подножју Петроварадинске тврђаве налазиће се два панорамска лифта и тунел који ће излазити код будуће ботаничке баште.
Бивши градоначелник Новог Сада Милош Вучевић најавио изградњу „Имам сјајну вест за све љубитеље екологије, бициклизма и природе, а то је да Нови Сад ускоро добија 5. мост, пешачко-бициклистички преко Дунава. Данас смо потписали уговор о изради Техничке документације за изградњу тог моста са приступним саобраћајним површинама на постојећим стубовима бившег моста Франца Јозефа и реконструкцијом постојећег тунела са лифтовима до горњег платоа Петровардинске тврђаве.
Фото: PrtSc/Instagram/milosvucevic_gradonacelnik Нови мост ће смањити загађење у граду и додатно мотивисати моје суграђане да се рекреирају“, написао је тада градоначелник.
Потписан Меморандум о разумевању изградње пешачко-бициклистичког моста Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић изјавио је јуче да се ствара позитивна историја Новог Сада и његовог даљег напредка на потписивању Меморандума о разумевању изградње пешачко-бициклистичког моста на стубовима моста Франца Јозефа и реконструкцијом тунела у којем ће бити лифт који ће водити на Петроварадинску тврђаву. Меморандум је потписала кинеска компаниаја „Шандонг“ и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић.
Фото: Илустрација/НС уживо/Павле Пејић „Прелиминарна цена, по идејном пројекту, износи око 40 милиона евра, а пројекат ће нам дати колико кошта изградња моста. Заједно ћемо финансирати по 50 посто са Покрајином. Не сумњам да компанија „Шандонг“, која је данас потписала меморандум, кадра да уради лепши мост него што је на рендерима. Убеђен сам и да желите да мост буде понос града Новог Сада, јер ће бити и туристички мост. Када се заврши градња моћи ћемо да затворимо пограђе и да Петроварадин, као велико насеље које се развија, добије још један центар. Тврђава ће самим тим постати још лепша и функционалнија. Градимо већ два моста, захвалио бих се држави што их финансира. Кад кренемо за неколико месеци да градимо пешачко-бициклистички мост, Нови Сад ће кренути у изградњу три нова моста. То је велика победа града и државе“, рекао је Ђурић.
Пројекат подсећа на њујоршки Хигх Лине Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић истакао је да ће нови новосадски пројекат подсећати на њујоршки Хигх Лине, дугачак 2,33 километра. Хигх Лине је уздигнут линеарни парк, са зеленим путем урађен на некадашњој централној железничкој прузи Њујорка на западној страни Менхетна. Овај напуштени огранак је редизајниран као „живи систем“ који се ослања на више дисциплина које укључују пејзажну архитектуру, урбани дизајн и екологију.
Због опадања железничког саобраћаја он је практично напуштен почетком 80-их година прошлог века, али су њујоршке власти одлучиле да се један део сачува и преобрази у наменску пешачку и бициклистичку зону за све Њујорчане и туристе.
Sinoć u centru Novog Sada otvoren „Novosadski Zimzolend“

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Потписивањем Меморандума обезбеђен даљи напредак Српске Атине – Изглед моста футуристички (ФОТО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.